March 21, 2010

Tänään on Uusi Vuosi
Hyvää Uutta Vuotta! Navruz on tänään!

Maaliskuun 21. päivä on Keski-Aasiassa uuden vuoden alku. Mie tykkään tästä keski-aasialaisesta uudesta vuodesta, kun vihdoin puut kukkii ja vuoret viheriöi...on ihan oikeasti uuden kasvun alun tuntu!

Tänä päivänä pitäisi olla sitten atlas-silkkimekko päällä. En ole vieläkään saanut teetettyä itselleni atlas-mekkoa. Kaikkien näiden vuosien aikana olen aina ajatellut, että NYT sitten Navruz-juhlan kunniaksi teetetään atlaksesta puku, mutta ei tärpännyt vieläkään.

Tässä on puistossa otettu kuva vastikään naimisiin menneestä tytöstä atlas-silkkimekko päällä:Tämä atlas-mekko on ihan kivannäköinen pohjoiseurooppalaisiin silmiin, mutta kangasta saa kaikenlaisissa villeissä värikuvioissa ja -vaihtoehdoissa. Ehkäpä siksi en ole vielä saanut mekkokangasta valittua.

Ai mistä tiiän, että neito on mennyt vasta naimisiin? No, hänellä on morsianten käyttämä hattu päässä. Sitä pidetään ensimmäinen vuosi. Sitten on yleensä jo esikoinen syntynyt ja siirrytään huivin käyttöön.

Huomaa myös pikku leteillä olevat pitkät hiukset, keski-aasialaiseen perinnetyyliin.

Ja sitten katse alaspäin: korkokengät, korkokengät! Täällä ei ajatella ecco-kenkien mukavuutta! Täytyy näyttää hyvältä, ja olla korkkarit jalassa! Vaikka käveltäisi 163 kilometriä bazaarissa.

Navruz-perinteisiin kuuluu sumalak-nimisen herkun keitto. Sitä "perinteisesti" keitettäisiin yön yli, mutta en tiedä kuinka moni oikeasti koko yön valvoo kauhan varressa. Saimme naapurilta jo alkuviikosta sumalakkia.


Syön sitä sokerin kanssa ja kuvittelen, että syön mämmiä. Mämmiä on ikävä. Sumalak tehdään vasta versoneista viljankorsista. En tiedä tarkkaa reseptiä.

Tässä esikoisprinsessamme pukeutuneena vaaleanpunaiseen atlas-mekkoon, karusellin villissä menossa. Kävimme puistossa, koska Navruz-päivänä käydään puistossa. Emme mene toista kertaa lasten kanssa Navruzina puistoon. Ihmisiä oli ihan kauheasti eikä lastenrattaita ollut siellä kiva pukata. Eikä ollut edes sitä uutta mekkoa esitellä.
Iidi-Navruz Mubarak!

2 comments:

  1. hey u there..u r doing a gr8 job...its a fabulous blog..its simply amazing to see u with such thoughtful nature..i am going 2 become ur follower..keep up the good work...may u get success in all walks of life.hope u would like to visit my blog too....

    http://rishabhdidwania.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Hi Rishabh, thank you for your kind words! I am afraid many of the posts are not in English, but great that you enjoy the blog. Welcome!

    ReplyDelete

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?