April 20, 2012

Tärkeä leipä

Kaipaan suomalaista leipää.
Tuliaiseksi on ihana saada ruislimppu.  
Jyrsin sitä hartaasti jokaisesta suupalasta nauttien ja lasten lautasille jättämät muruset ja palaset laitetaan talteen...yhtään ei heitetä pois! 

Oikein hyvä limppu maistuu ihan vain voin kanssa.  
Hapankorppua rouskutan voin ja juuston kanssa. 
Näkkileivän päälle juustoa ja kurkkuviipaleita. 
Tuore ruispala ja meetvurstiviipaleet.  Tai maksamakkaraa! 


Täälläkin on leipä tärkeä osa ruokavaliota.  Suurin osa tuntemistani perheistä leipoo itse leivän.  Onnellisella perheellä on oma tanduuri-uuni, jossa paistetaan kerralla paljon.  Leipä lättäistään uunin pyöreille seinille kiinni ja puun lämmössä leipä paistuu pinnalta rapeaksi.   Tanduurileivän reunat ovatkin kääntyneet vähän ylöspäin uunin muotoja mukaillen.  

Suuri ja rustiikkinen maalaisleipä
Kerrostalojen pihalla on yhteisötanduurit, joiden ympärille naiset kerääntyvät paistamaan taikinansa.  Uuni kuumennetaan yhteisistä puista ja oksista ja kaikki hyöty otetaan lämmöstä irti.  


Leipää paistetaan myös ihan tavallisissa sähköuuneissa.  Yksi leipä vie koko pellillisen tilaa ja monesti naiset katselevat televisiota odottaessaan leipien paistumista.  

Pieni, koristeltu juhlapöydän leipä
Leivän keskiosaan painetaan kukkakuvioinen painuma, jotta taikina ei tee kohotessaan kuplia leipään.  Pieniä leipiä leivotaan, kun on tulossa paljon vieraita.  Leipä on pöytäliinan perusta.  Vieraalle murretaan aina kokonaisesta leivästä palasia ja ne levitetään pöytäliinalle jokaisen ulottuville.  Niinpä kun leipä on pieni, sitä ei mene niin paljon hukkaan jos vieraalta jää syömättä.  

Paikallinen tortilla/rieska
Mutta ei leipää yleensä menekään hukkaan; sitä ei koskaan heitetä pois, vaan perhe syö myös vierailta jääneet palaset seuraavalla aterialla.  Jos leipä on mennyt vanhaksi, se annetaan kotieläimille.  Leipää ei saa laittaa roskiin eikä edes kompostiin.  Isot rieskaa muistuttavat leivät leivotaan myös tanduurissa.  Paistamisessa on iso työ; ohut leipä kypsyy nopeasti, mutta paistajan on oltava nopea leivän kiinnittäjä ja irrottaja, jotta kädet eivät pala kuumassa uunissa.  Vaikka kotona leivän paistaa nainen, leipomoissa työn tekevät miehet.  


Leipä on monen köyhän perheen ainoa ruoka.  Teetä ja leipää tai laihaa keittoa, joka täytetään murrennetuilla leivänpalasilla.  
Kerjäläisille kelpaa kaikenlaiset jäljelle jääneet kuivat ja jopa homeiset palaset.  

Leivässä on elämä. 

Jokapäiväisestä leivästä kiitollisena...

No comments:

Post a Comment

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?