April 24, 2012

Atlaksesta asiaa

Olen täällä joskus aiemminkin kirjoittanut keski-aasialaisten rakastamasta kangaskuviosta nimeltä atlas.  
Alunperin atlas-kankaat olivat todella kirjavia, kaikki värit samassa puvussa, villein kuvioin.  

Guugletin ja löysin pari kuvaa kirjavista kankaista tässä ja tässä.  Mulla on sitä itselläkin kaapissa, mutta on jo ilta, joten ei ole tarpeeksi valoa kuvien ottoa varten... 


Tämä on siis todellakin mekkokangasta, ei riikinkukon sulkakuviota.  Nykyään löytää jo hillittyäkin atlasta, ja  olen jo haeskellut itselleni mieleistä...kyllähän sitä pitää yksi atlas-puku naisella olla, kun täällä päin asustellaan!   Toisaalta jos nyt tunnustan, niin mekon teettämisen esteenä ja mentaalisena blokkina on ollut lähinnä maksamakkara tuolla vyötärönseudulla, koska haluan tyköistuvan puvun.  Ehkä se tässä joskus...(pistää tuliaisena saadun After Eight suklaan suuhun).


Tässä on yksityiskohtia esikoistyttären juhlamekosta.  


Kevään juhla Navruz on maaliskuussa, ja silloin 'pitää' olla atlasta päällä.  Koulun puolesta itse asiassa käskettiin, että tytöille atlas-mekot ylle ja päähän perinteinen tyttöjen keväthattu.


Kävimme yhdessä kiertelemässä kahdessa bazaarissa ja suurena toiveena äidillä oli löytää valmis mekko.  En jaksanut alkaa suunnittelemaan ja odottelemaan ompelijalle...niistä lopputuloksista kun ei koskaan tiedä...enkä luottanut omaan pukusuunnittelutaitoihin tällaisessa kansallisasiassa.  


Ja löytyi mieleinen ja mukavassa mallissa: kuminauharypytykset yläosassa, joten mekkoa voinee pitää vielä ensi vuonnakin.  Vaikka tähän mennessä lapseni ovat kasvaneet vain pituussuunnassa. 

Hiuksiin laitoin vähän lettejä, kun ne ovat täällä todella perinteisiä tyttöjen pitkissä hiuksissa.  

Lapset pitivät juhlat vain luokan kesken,  joten ei ole kuvia luokkatovereiden väriloistosta.  


Erityisesti tytär ihastui leveään prinsessahelmaan.  Keski-Aasiassa saa joka nainen toteuttaa sisäistä prinsessaansa ihan vapaasti ja julkisesti.  Siihen rohkaistaan joka suunnalta.  Minullakin on vaaleanpunaisia mekkoja ja paljetteja ja kultaa ja kimalletta.  Höyhenkoristeisia kenkiä en ole kuitenkaan vielä ostanut, mutta atlaskankaalla päällystettyjä kenkiä olen vähän katsonut sillä silmällä.


Ja minusta on ihanaa ostaa tytöille kauniita mekkoja.  Kyllä ne ehtii löytää sen farkut-ja-t-paita-tyylin myöhemminkin.  


Tässä vielä muutamia kuvia kaupungilta Navruz-päivänä.  Lunta on vielä maassa, mutta ilma oli lämmin. Valkoinen puku on perinteisin kirjailluin koristeltu juhlamekko.  Miehet käyttävät samaan tyyliin koristeltuja paitoja, liivejä ja/tai hattuja.  


Pikkuenkeleitä! 


Katukuvaa, monella on päällä atlakset, eri väreissä.  


P.s. yleensä täällä ovat kadut todella siistit ja puhtaaksi lakaistut, mutta juhlan kunniaksi monet ostivat jäätelön (sinihuivinen tyttö!) ja jäätelöpapereita oli kaikkialla! 

No comments:

Post a Comment

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?