January 23, 2016

Matkalle Keski-Aasiaan?

Bukhara, Uzbekistan

Kun minulta kysyttiin ensimmäisen kerran, että lähtisinko Keski-Aasiaan, vastasin: "Joo! Missä se on?"  Olen kuullut myöhemmin muidenkin suusta, että tämä on sellainen musta aukko kartalla.  Joku epämääräinen entisen Neuvostoliiton takametsä, josta kuulee vain poliittisten kahnausten ja jännien auktoriteettifiguurien kautta.  


Ville Haapasalon hupaisa ohjelma Keski-Aasiasta on varmasti nostanut tämän alueen tietoisuutta suomalaisten joukossa.  En ole itse nähnyt kyseistä ohjelmaa, joten en osaa sen enempää kommentoida siinä näytettyjä paikkoja.


Jos olet miettinyt Keski-Aasiaan tutustumista, keräilin tähän muutamia vinkkejä ja linkkejä. HUOM. en ole matkanjärjestäjä enkä ota mitään vastuuta matkastasi :)  Vinkkailen vain omasta kokemuksesta.  En ole ammattimatkustaja, asumme alueella ja välillä lomailemme eri puolilla Keski-Aasiaa.  Käytän alueesta nimeä Keski-Aasia ja tarkoitan sillä lähinnä entisen Neuvostoliiton Stan-loppuisia maita.  



Ensimmäinen vinkki: venäjän kielen taito on iso apu, jopa se, että osaa lukea venäläisiä kirjaimia.  Hanki siis pieni fraasikirja tai printtaa yleisimmät turistilauseet paperille.  
Kadunmiehet voivat osata saksaa ja luettelevat rehvakkaasti ein, zwei, drei! 
Lapset huutelevat kaduilla Good Morning! ja Hello! mutta harva oikeasti ymmärtää englantia.  Nuoriso puhuu paremmin ja toki turistikohteissa löytää englanninkieltä taitavia.  Viitomakielellä ja eleillä pärjää pitkälle :)  








Keski-Aasia houkuttelee seikkailijoita ja aktiivilomailijoita.  Alueella löytää harvoin luksusta ja laatua.  Netistä löytää aika kivasti tietoa matkustamisesta Keski-Aasian maissa.  Esim. tässä linkissä on erään kokeneen pariskunnan kokemuksia alueelle ensi kertaa aikoville.  


Vuoristoissa voi vaeltaa upeissa maisemissa ja pitkät tiet erämaiden halki keskellä kesää ovat unohtumattomia elämyksiä.  Koristeltujen pääkaupunkien ja pölyisten pikkukylien kontrasti on uskomaton.  



Yleisesti ottaen Keski-Aasian maat ovat turvallisia matkustuskohteita.  Minua ei ole koskaan ryöstetty enkä ole ollut uhkaavissa tilanteissa.  Toisaalta en liiku kävellen yksin ulkona pimeän tullen.  Paikalliset ihmiset ovat yleensä ystävällisiä ja vieraanvaraisia, toki hekin ovat vain ihmisiä.  

Viranomaiset kontrolloivat ja pysäyttävät innokkaasti tarkastuksiin, mutta jos viisumit ovat kunnossa, ei pitäisi olla hätää.  Huolehdi siitä, että sinulla on viisumi ENNEN kuin matkustat maahan ja tarkista kahteen kertaan, että päivämäärät ovat juuri niitä, joita pyysit.  Joskus vaaditaan kutsukirje esim. matkatoimistolta, ennen kuin viisumi myönnetään.  Jotkut raja-alueet vaativat erityisluvan sinne matkustaessa. 
   
Toinen vinkki: Aloita viisumien hakeminen reilusti ennen matkan alkua.  Varaa viikkoja valmisteluun.  Ota mukaan kopioita passin henkilötietosivusta ja viisumisivusta.  Niitä voi tarvita. Tarkista, että sinulla on vaadittavat luvat erityisalueille matkustamista varten.   


Maiden välillä matkustaminen ei ole aina helppoa.  Uzbekistan ja Tadzikistan ovat huonoissa väleissä, joten lentoja ei ole.  Rajan ylistys onnistuu taksilla (en ole itse kokeillut näiden kahden maan väliä), mutta olen kuullut, että rajatarkastukset ovat tarkkoja ja laukut pitää itse kantaa rajan yli - kävelymatkaa tulee reilusti.  Takseja on kuitenkin odottamassa rajan molemmin puolin.  

Kirgistan on ehkä helpoin kohdemaa.  Useat kansallisuudet pääsevät vierailemaan ilman viisumeita ja lennot eri maista järjestyvät.     

Kolmas vinkki: Suosittelen lentoja maiden välillä.  Nimim. pysäytettiin rajalle kolmeksi tunniksi kun viisumista puuttui numero.  


Hinnoista:  Turisti maksaa enemmän.  Se on vain faktaa, joka pitää hyväksyä.  Viralliset turistimatkat ja kuljetukset ja majoitukset maksavat aina enemmän kuin paikalliset versiot.  Vaikka hintataso on yleisesti halpa, hotellit maksavat useita kymmeniä dollareita.  Lue tämä artikkeli!  Tässä linkissä löydät tosi hyviä huomioita Keski-Aasian matkustushinnoista ja miksi matkabudjetti venyy.  

Basaareissa saa tinkiä, ja usein ensimmäinen mainittu hinta voi olla turistiverolla lätkäisty (hintalappuja ei ole kuin turistikohteissa).  Yritä tinkiä, mutta ota toisaalta huomioon, että osa näistä maista on oikeasti köyhiä ja erityisesti tänä vuonna ovat kärsineet maailman huonosta taloustilanteesta. 

Neljäs vinkki:  Voit löytää halpoja home stay-paikkoja ja jurtteja, mutta varustaudu maksamaan $30 ja enemmän yöstä.  Jos tinkaat basaarissa, säilytä huumorintajusi ja vänkää pilke silmäkulmassa.  Kukaan ei tykkää kiukkuisesta vaatijasta.  
Turistikama maksaa.  


Useat Keski-Aasian maat ovat muslimimaita.  Pääkaupungeissa asuu runsaammin venäläisiä ja venäläistyneitä kansalaisia ja se näkyy katukuvassakin, mutta pikkupaikat ovat konservatiivisia.  Tämä vaikuttaa erityisesti naisiin.  Kunnioita kulttuuria ja vältä ei-toivottua tuijottelua laittamalla vähän pitemmät shortsit tai hameet päälle äläkä käyttäydy yli-ystävällisesti miesten kanssa.  

Viides vinkki: Moni Keski-Aasian maa on kulttuuriltaan muslimimaa.  Flirttailu on outoa ja paljastavat vaatteet kiinnittävät huomiota.  Toisaalta venäläisiin ja heidän (pukeutumis)tapoihinsa on totuttu, kun  heidän kanssaan on asuttu rinnakkain vuosikymmenien ajan.   


Meidän kokemusten mukaan keski-aasialaiset rakastavat lapsia ja kohtelevat heitä hyvin.  Hemmottelevat!  Lapsille tarjotaan karkkia ja jopa tavaroita, heitä nostetaan syliin ja suukotellaan.  Lapsiperheenä matkustaminen on siis kivaa, koska positiivista huomiota saa joka puolelta.  Kukaan ei häiriinny pienten huudosta ja itkevälle tarjotaan aina jotain herkkua suuhun.  

Kuudes vinkki: Keski-Aasia sopi myös lapsiperheiden kohteeksi, toki reissu sitten järjestetään lasten ehdoilla.  



Seitsemäs vinkki: Mikä on paras ajankohta vierailla Keski-Aasian maissa?  

Omasta mielestäni se on kevät.  Ilma on lämmin, hedelmäpuut kukkivat upeasti ja kaikki on vehreää ja raikasta.  Maaliskuun 21 päivä on Navruz eli uuden vuoden juhla.  Sitä vietetään näyttävästi joka kaupungissa ja voit nähdä todella mielenkiintoisia esityksiä, tanssia ja kokea kulttuurin parhaimpia paloja.  Toisaalta kevätsää on arvaamaton: meillä on ollut lunta ja sateita jopa maaliskuussa.  
Kesä on todella kuuma, paitsi tietenkin vuoristoissa.  Pitkät matkat avoimilla erämaateillä ovat ahdistavan kuumia, koska autoissa ei usein ole ilmastointia.  
Syksyllä ilmat ovat jälleen helpompia, mutta maisemat ovat pölyisiä sateettoman kesän jäljiltä.  
Talvi voi olla paras vierailuaika niille, jotka eivät tykkää turistilaumoista.  Vaikka mittari voi painua pakkasen puolelle, päivät ovat yleensä selkeitä ja kauniita.  

Olen kirjoittanut blogissani matkoistamme lapsiperheenä Issyk Kul- järvelle Kyrgystanissa, Iskander Kul-järvelle Tadzikistanissa sekä Pamir-vuoristoon.  Nämä ovat kaikki kivoja paikkoja, joista näimme vain osan.  Meidän vanhempian suosikki taitaa olla Bukharan tunnelmallinen vanha kaupunki Uzbekistanissa.  Se on upea ja kaupungissa on paljon ihania yöpymispaikkoja.  Sieltä en olekaan tainnut postata kuvia, kun ei ollut vielä tätä blogia olemassa :)   No, tilanne korjataan lähiaikoina!  

Oletko jo käynyt alueella?  Mitä suosittelet?  


2 comments:

  1. Mielenkiintoisia kuvia! Olen 80-luvulla käynyt Bukharassa ja Samarkandissa, muistan upeat rakennukset ja ystävälliset ihmiset. Ja maailman maukkaimmat persikat! En ole ikinä ajatellut, että sinne voisi mennä joskus uudestaan, mutta kuviasi katsellessa...miksi ei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vau, jo 80-luvulla! No, nyt on aika lähteä uudelleen :) Toisaalta paljon on muuttunut, toisaalta aika on pysähtynyt. Ja hedelmät maistuvat aivan tosi makeilta vieläkin!

      Delete

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?