May 20, 2011

Yrttitarha

Pihallamme on pieni pensasaiadan ympäröimä nurkkaus, joka on tarkoitettu kasvimaaksi. Aina välillä istutamme sinne kasviksia. Rakensimme sinne kompostilaatikon. Valmiina siellä kasvoi jo ihania ruusupensaita. Sitten siellä kasvoi jotain vihreää, jota en tunnistanut. Paikallisten ystävien avulla se selvisi: minttua!


Minttu leviää hyvin, ja meillä on jo aikamoinen penkillinen. Pari päivää sitten annoimme nipullisen yhdelle naapurille. Hetken kuluttua muutkin naapurit lähettivät lapsensa pyytämään minttua. Minttu kuulemma alentaa verenpainetta, ja koska puolella Keski-Aasiaa on korkea verenpaine, sitä käytetään teen seassa. En ole kuullut, että sitä muussa ruoanlaitossa käytettäisiin.

Enkä itsekään sille muuta käyttöä keksi. Tykkään minttuisesta jääkahvista, jota pääkaupungin eräässä kahvilassa voi ostaa, ja leipomiskaapista löytyy minttuöljyä, jolla voi maustaa mm. pikkuleipätaikinaa, mutta en ymmärrä miten tuosta vihreästä kasvista saisin tuon minttu-uutteen irti.


Tämän kasvin melkein nyhdin juurineen kasvimaalta. Onneksi vierailemassa oleva ystävä sen tunnisti ja kertoi sen olevan Melissaa....suomeksi kai sitruunamelissa.


Kun lehteä hieroo sormien välissä, siitä leviää ihan sitruunainen tuoksu.

Sitruunamelissan lehtiä olen laittanut jääteehen mauksi ja koristeeksi. Ystäväni uuttaa siitä kuumaa teetä itselleen.

Voisikohan sitä käyttää salaateissa tai ruokien mausteena? Melissa leviää myös oikein hyvin, ja sitä on meillä jo ympäri kasvimaata.

Ensimmäisen kerran päätin kuivatella minttua ja melissaa. Muutama varsi vain, katsotaan miten käy!

Kunhan se on kuivunut, murentelen sen purkkiin, ja heittelen teen joukkoon.
Jospa se verenpaine siitä laskisi :D

Ja kuulemma sitruunamelissan lehtiä voi käyttää kuivattuna tuoksupusseissa, laittaa vaikka vaatekaappiin levittämään hyvää mieltä. Ja tuoksua.

Onko sinulla vinkkejä yrttien käyttöön?5 comments:

 1. Minttua voi käyttää liha- ja kasvisruokien mausteina. Mintun lehtiä voi tuoreeltaan mutustella ihan sellaisenaankin mikä jättää hyvän maun suuhun esim. ruoan jälkeen. Teehen voi sekoitaa haudusvaiheessa tuoreeltaan muhennettuja mintun lehtiä jolloin teehen tulee ihana mintun aromi ja kasvin "öljy" liukenee teehen. Muhentaminen käy vaikka veitsellä pilkkoen ihan pieneksi silpuksi tai "muusaamalla" lehtiä ja ylempiä varren osia haarukalla. Kokeilemalla löytää sopivan määrän ettei tule liian minttuista juomaa.

  Sitruunamelissaa voi käyttää salaatteihin ja esim. sosekeiton seassa tuoreeltaan (lisää keittämisen jälkeen ennen keiton soseuttamista). Myös juuri jäätee, boolit ja muut kylmät juomat on sitruunamelissan perinteisiä käyttötapoja.

  Jos omistaa pakkasen voi molempia yrttejä pakastaa tuoreeltaan muhennettuina, jolloin myös talviaikaan saa namia ruokiin ja juomiin.

  Toivottavasti vinkeistä on apua.

  ReplyDelete
 2. Vielä mieleeni tuli että tuore sitruunamelissa käy myös kalan kanssa loistavasti. Kokeilla voi ihan haudutetun-, keitetyn- ja paistetunkalan kanssa.

  ReplyDelete
 3. Vau! Olipas paljon hyviä ideoita. En ole ollut kovinkaan rohkea uusien yrttien käyttämisessä ruoanlaitossa, mutta näitä voisi nyt kokeilla kun tuli näin hyvät ohjeet. Kiitos muru!

  ReplyDelete
 4. Me käytämme tuoretta minttua aina pääsiäislampaan kanssa. Käy se minkä lihan kanssa hyvänsä. Suomessa olen ostanut minttuhyytelöä samassa tarkoituksessa. Kuivatun mintun voi huhmaroida ja purkittaa ja käyttää siten mausteena.
  Sitruunamelissaa käytämme joskus vaniljajäätelön päällä ja sillä voi myös koristella täytekakun kerman päälle. Salaatissa on myös käyttökelpoinen.

  Sakari

  ReplyDelete
 5. Sitruunamelissa käy sitten varmaan myös pirtelöihin...harrastamme hedelmäpirtelöitä kesällä. Koristeenahan se onkin tosi hyvä, kaunis lehti ja hyväntuoksuinen! Kiitos vinkeistä. Katsotaan oppiiko lapset mintun ja melissan makuun!

  ReplyDelete

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?