August 10, 2010

Mitä ruoaksi?

Loman jälkeen en ole jaksanut innostua iltaruoan laitosta. On niin kamalan kuumakin!

Lounaan suhteen olen mennyt ihan amerikkalaiseen suuntaan: me syödään voileipiä miltei joka päivä. Joskus keitän kananmunia, joskus on tonnikalaa, tein ison annoksen hummusta, mutta useimmiten meillä on tavallisia juusto-makkara-kurkku-tomaatti-voileipiä. Meidän kadulla on pikku kotileipomo, josta saamme aivan ihanan herkullista kuumaa leipää aina kun tarvimme. Suosikkivoileipäni on ollut hummus-paprikaleipä, ja sitten ihan perus juustoleipä kasviksilla.

Lounaan kanssa juomme suodatettu vettä ja aurinkoteetä. Aurinkotee on myös ameriikoista meille eksynyt perhetraditio. Täytä läpinäkyvä muovipullo puhtaalla vedellä, ja laita yksi teepussi sinne kellumaan. Aseta pullo aurinkoon pariksi tunniksi tai kunnes tee on haluamasi vahvuista. Sitten jäähdytä jääkaapissa, ja niin on herkullinen kylmä tee valmista. Olen käyttänyt Earl Grey-teepusseja, mutta mikä vain teelaatu käy, musta tai vihreä. Aurinkoteetä ei siis keitetä, ja se ei ole ollenkaan kitkerää. Ja todella helppo valmistaa! Kaikki sitä juoneet on tykänny tosi paljon, ja kuumalla ilmalla maistuukin kylmät juomat paremmin.

Mutta sitten iltaruoka. Voi ahdistus. Kuten sanoin, täällä on tosi kuuma, ja kuuman hellan ääressä puuhailu ei houkuttele paljoakaan. Mutta joskus on syötävä jotakin muuta kuin nakkeja ja pikanuudeleita.

Mulla ei ollut aavistustakaan mitä laittaa ruoaksi, mutta sitten muistin hummuksen teosta jääneet keitetyt kik-herneet. Olin jo päivänä muutamana hakenut netistä kikherne-respetejä, koska en ole ikikuuna päivänä tehnyt niistä muuta kuin hummusta. Löysinkin kivankuuloisen curry-reseptin, mutta en ottanut sitä heti talteen. Tänään minulla ei ollut internettiä eikä kyllä sähköäkään, joten en päässyt tarkistamaan reseptiä. Muistin vanhan keittokirjan, jonka curryreseptejä olin joskus kokeillut, ja päätin alkaa säveltämään.

Kuvassa on ensimmäiset ainekset. Kokkailen ulkona, jonne kannettava kaasuhella on nostettu, että keittiö pysyisi viileämpänä. Ai miten niin on iso öljypullo? Täällä saa viiden litran öljypullojakin, mutta niitä on hankala nostella ruoan laitossa. Suomessa löytyvät puolen litran pikkupullot naurattaa jo kun on tähän tottunut. Mausteina currya (2 rkl), tietenkin, maustekurkumaa (1 tl), jolla saa kivan keltaisen värin ruokiin, ja kokonaisia kuminasiemeniä (1 tl) (nami!).

Eli ensimmäisenä kuumensin öljyn (reseptissä oli 3 rkl, mutta lorautin vapaasti pannun pohjalle), ja paistoin sipulin ja valkosipulin. Reseptissä oli kaksi sipulia ja kaksi kynttä, mutta laitoin vain yhden sipulin ja varmaan viisi kynttä murskattuna ja loput kokonaisina. Niitä ei olisi saanut ruskistaa, mutta jouduin juoksemaan kuopuksen perään, joka oli kiipeämässä toisen kerroksen portaita ylös. Tyttö huusi kiukkuisena kun olin huomannut kiipeämisyrityksen ja kantanut hänet alas ja kauas portaista, mutta nyt ei vaan ollut hyvä hetki vahtia toisen kiipeilyä.

Kun olin kuullottanut (ruskistanut, mutta unohtakaa se) sipulit, heitin mausteet pannuun. Niitä kuullotetaan 3-4 minuuttia.


Sitten lisäsin muutaman mehukkaan tomaatin (reseptissä oli 2,5 dl, mutta en jaksanut mitata), ja annoin taas kuumetua pannulla hetken. Tuoreiden tomaattien sijasta voi käyttää myös säilöttyjä tomaatteja, tai tomaattitahnaa.


Seuraavaksi curryyn voi lisätä kaikenmaailman vihanneksia. Mulla oli pari perunaa, punaista paprikaa ja kaalia, joka oli jotenkin käytettävä ennenkuin se menee huonoksi. Curryyn voi myös laittaa kesäkurpitsaa, kukkakaalia, paprikoita ja mitä vain haluaa siellä maistaa.


Ja sitten suolaa. Lisäsin myös vettä, koska pelkäsin, että tomaattien mehu ei riitä ja ruoka palaa pohjaan. Sitten sen voi antaa kiehua hiljalleen puolisen tuntia, tai kunnes vihannekset on kypsiä. Vettä voi lisätä, jos curry alkaa tuntumaan kuivalta. Lisäsin kik-herneet tässä vaiheessa, mutta ne oli jo keitetty, joten ne ei tarvinu paljon aikaa.

Sitten päätin laittaa siihen jotain, josta lapset tykkää, ja tyhjensin valmiiksi keitetyt makaroonit jääkaapin nurkista lojumasta. En kyllä tiedä voiko curryyn oikeasti laittaa makarooneja... Mutta ne maistuivat oikein hyvältä siellä vihannesten seassa.

Nam nam. Ja taas yksi ilta pelastettu!


No comments:

Post a Comment

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?