September 30, 2014

Samettinen tilkkupeitto

Nyt on vuosia muhinut ajatus vihdoin kypsynyt siihen pisteeseen, että olen valmis ottamaan ompelukoneen esiin!

Kuten olet huomannut, käytän täällä Keski-Aasiassa paikallisia vaatteita.  Kankaat ostetaan basaarista ja ompelija ompelee niistä mittojen mukaan paikallisen mekon, jonka alla käytetään samasta kankaasta ommeltuja housuja.

Kangasvalikoima on aika hurja hillittyyn suomalaiseen makuun.  Silmä on kuitenkin vuosien varrella tottunut kirjaviin kukkakankaisiin ja hurjiin geometrisiin kuvioihin ja nykyään pystyn ihan rehellisesti sanomaan, että onpas ihanaa kangasta!  Ostin jopa hurjan villieläinkankaan, kun silmä tottui siihen vuosien varrella ja tykkään siitä mekosta vieläkin tosi paljon.

Alusta alkaen olen säästänyt mekkokankaistani jääneet tilkut ja toivonut, että saan niistä tehtyä jonkinlaisen muiston itselleni näistä vuosista.  En vain oikein osannut päättää, millaisen muiston niistä ompelisi.  Seinävaatteen?  En koskaan innostunut tästä ajatuksesta.

Velvet patchwork
Keski-aasialaiseen hääperinteeseen kuuluu, että morsiamelle ommellaan kangastilkuista pöytäliina ja verho (verholla on tietty käyttötarkoitus hääjuhlissa, mutta ei siitä nyt sen enempää).  Istuin keväällä ompelijani huoneessa odottelemassa mekkoa ja katselin, kun hänen äitinsä valmisteli  kangastilkkuja; joistakin raaputeltiin koristekivet saumojen kohdalta pois, ohuisiin kankaisiin lisättiin vahviketta.  Morsiamen tilkkutuotteissa on paljon mustaa ja sen rinnalla kirkkaita värejä.

Ihan tässä viime päivinä tulin siihen tulokseen, että teen samettikankaistani jääneistä tilkuista meille päiväpeiton.  Sille tulee heti käyttöä, eikä tarvitse miettiä minkä huoneen seinälle laittaisi mekkokangastilkkutyön roikkumaan.  Hain muutaman inspiraatiokuvan netistä (lähteet laitan loppuun) hakusanalla "velvet patchwork quilt":

 Vintage 70s Hippie Boho Velvet Patchwork Quilted King Size Bedspread // Took it right off the Waterbed at local estate sale on Etsy, $55.00

Prayer QuiltCrushed Velvet Patchwork Quilt 54 x 74 Twin/Full Bedspread Comforter has Fuchsia, Lilac, Adriatic Blue, Purple, & Yellow Gold Crushed Velvet

Patchwork-Designer-Velvet-WATERBED-Quilt-Comforter-bedspread

Olen ihastunut tummasävyiseen, rikkaaseen tunnelmaan, jota näissä kuvissa on.  Ja peitosta tulee varmasti ihanan pehmeä!

Nyt on vain muutama tenkkapoo, jotka ratkaista ennenkuin aloitan kokoamisen.  Ensimmäinen: onko minulla tarpeeksi kangasta?  Tässä siis kangastilkkukokoelmani:


Osaa on paljon, kuten ylärivin viininpunaista.  Se on oikeastaan harmi, koska ompelija ei koskaan tehnyt housuja: aina on pitänyt säätää tätä mekkoa käytettäessä.  Miksi se ei ommellut niitä housuja? Mutta nyt on ainakin kangasta tilkkutyötä varten!  
Alarivin tummanvihreää on myös paljon:  siitä paloi kerran sähköpatterin vieressä takakappale, ja siksi kangasta ostettin lisää; palanut takakappale on nyt tilkkutyöhön käytettävissä (palanut osa on aika pieni).  
Uusinta kangasta on todella vähän.  Saan ehkä siitä kaksi tilkkua jos ompelen nuo rippeet yhteen. 
Samoin "riekaleen" nimellä esiteltyä kangasta on vain tuo riekale, mutta se on mekko jota käytin todella paljon monta vuotta.  Viime kuussa laitoin sen menemään ja nyt vähän harmittaa, kun ei ole mekkoa tilkuiksi leikeltävänä.  

Toinen tenkkapoo: onko huijausta, jos ostaa kankaita vain tätä tilkkutyötä varten?  Silloinhan se ei olisi se muistojen peitto, omista mekoista koottu.  Tyttöjen kangasjäänteistä otin tuon oikealla olevan eläinkuviosen, mutta heilläkään ei ole oikein muita samettitilkkuja.  Jokaisella omalla kankaalla on tarina, kuten tuo "Ei käytetty"-nimellä merkitty kangas.  Annoin kankaan nuorelle ompelijalle, joka tarvitsi työtä.  Mekkoa korjailtiin kahteen kertaan ja housuja ei voi edes käyttää.  Housut menevät suoraan tilkkutyöhön; mekkoa ehkä voin käyttää, jos löydän siihen sopivat housut.  

Minulla on oikeastaan toinenkin tällainen nuoren ompelijan kokeilu; ihanaa violettia kangasta, mutta siinä pitäisi uhrata koko mekko ja olin vähän miettinyt, josko taitava ompelija voisi palauttaa sen käyttökelpoiseksi. 

Kahdesta kankaasta ei ole tilkkuja ollenkaan.  Olen saanut lahjaksi kankaita ja ne ovat aina olleet aika lyhkäisiä kappaleita minun pituuteen.  Kangas on siis mennyt kokonaan, mutta minulta löytyy yksi uusi kangas, joka on samanlaista viininpunasävyistä kangasta kuin nämä kaksi omistamaani mekkoa.  Se ei siis olisi ihan huijausta :)  

Mietin myös, että pyytäisin ystäviltä heille rakkaan kankaan tilkun omaan peittooni ommeltavaksi.  Silloin jäisi muisto myös täällä saaduista ihanista ystävistä.  Vaarana on, että tilkkuja tulee hurjissa väreissä, joita on hankala sovitella oman, aika yhtenäisen värimaun mukaan.  Mutta tilkkutyöhän on aina tilkkutyö!  

Kolmas tenkkapoo on tilkkujen koko.  Päätin jo, että tilkuista tulee suhteellisen suuria, vähintään 15 cm x 15 cm.  Mutta olisiko vielä suurempi paremman näköinen?  Suuressa pinnassa suuret tilkut eivät haittaisi, voisi jopa näyttää paremmalta.   Yritän myös sommitella tilkkuja veloorin mukaan eli tummat ja vaaleat voisivat muodostaa jonkinlaisen kuvion peittoon.  Sydän?  

Kuvien lähteet:
Pinterest
Visit-our-simple-life.com
Etsy
Etsy
ebay


Taidanpa laittaa Pinterest-sivuille oman lokerikon tilkkupeitolle, jonne säästän inspiraatiokuvat, kun voi olla että nämä eivät kauan tässä blogipostauksessa näy.  

Onko kokemusta samettitilkkutöistä?  Neuvoja, vinkkejä?

6 comments:

 1. Heips!

  Onko sulle apua tilkkupeiton teon perusohjeesta? Lapset kiskoivat kirjahyllystä vanhan ompeluvinkkikirjan, jossa oli aika seikkaperäinen ohje tilkkutäkistä. Voisin laittaa sen sulle mailitse liitetiedostona, jos kiinnostaa. Siunauksin, Ruuskatar.

  ReplyDelete
 2. Niin tarvikekohdassa tuossa miun kirjassa luki seuraavaa: 8 kpl 100 x 90 cm tilkkukankaita ja 2,5 m 90 cm leveätä kangasta reunoihin ja seittemän ja puoli metriä 90 cm kangasta taustaan (eikös tää olisi pakko ostaa vai onko tota punasta noin tosi paljon) plus 10 m 2,5 levyistä kanttinauhaa reunustamiseen. Sellainen peitto on siis hiukka niin kuin tuo peitto kolme mustin reunuksin. Ja valmiin peiton mitat tulisi näin ohjein kaks puol metriä kertaa kaks puol metriä. Ja tilkun koko valmiissa peitossa 12x12 cm. Eli vähän toivottua pienempi. Mutta ala tosta laskemaan. Näin ohjein yhteensä 324 tilkkua,40/41 kutakin.

  Toi ohje oli niin innostava, että tekee melkein mieli itsekin alkaa ommella, vaikka en ole koskaan ollut perso tilkkutöille =) t.O

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ruuskatar! Olin tulossa vastaamaan tuohon ensimmäiseen kommenttiin ja täällä olikin mahtavat ohjeet!
   Olen tehnyt jonkinverran tilkkutöitä, mutta vain puuvillakankailla. Mietin, että kun tämän on kuitenkin joustokangasta, että pitääkö siellä taustassa olla jotain tukikangasta tai onko muuta huomioonotettavaa.
   Tulin itsekin siihen päätökseen, että todennäköisesti joudun jotain väriä ostamaan. Tykkään myös ajatuksesta, että pyydän ystäviltä tilkunpalasia...jäisi heistäkin muisto! Löysin vielä yhden havillisen mekon, joka pääsee tilkuiksi, mutta en ole vielä leikannut kaikkia kankaita.

   Delete
 3. Miten ompelijat ovat ratkaisseet sen morsiusverhon kanssa tuon asian? Sitä ajattelisi, että neliöistä muuttuisivat suorakulmioiksi, ainakin jos pitkään roikkuu, kerta kangas on joustavaa. Ja päiväpeitostahan tulee aika painava!
  Laitatko joskus kuvia siitä paikallisesta häätilkkutyöstä? Ja kerrot, mihin sitä käytetään. Kauan sitä riiputetaan=)

  ReplyDelete
 4. Kurkkaas seuraavaa: http://neulanhaltija.blogspot.fi/2011/10/miten-crazyquilt-tilkkutyo-valmistetaan.html. On tosi monta muutakin postausta aiheesta tilkkutyö ja vieläpä tällä emokielellä. Jos tuon vanun tilalle laittaisi kankaan ja tikkaa siihen?

  ReplyDelete
 5. PS. Käsittääkseni tuolla tyylillä voi sen peiton tekemisen aloittaa paitsi keskeltä, myös kulmasta. Tai neljästä kulmasta yhtä aikaa, jos haluaa sitä symmetrisyyttä. Tällä tyylillähän saa käytettyä kaikki riekaleetkin, mutta sen sydämen tms. kiinnitys siihen keskelle voikin olla sit haastavampi juttu. Jossain kuitenkin luki, että tämä tekniikka käy hyvin myös sametille ... =) Kun sehän on noin normaalisti aika liukasta kangasta, että saumojen saaminen kohdalleen voi olla aika haastavaa. Joku kikka oli ommella paperi kaitaleet kappaleiden välissä ja neulata tiheästi niin välttyy siltä. Neulanhaltija on ammattilainen, hän tietäisi!

  ReplyDelete

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?