August 31, 2012

Esittelyssä uusi kamera

Kuten viimeksi kirjoitin, olen uuden kameran innokas omistaja.  Jii-haa!

Olen niin innokas, että kun eräässä blogissa otsikkona oli "Eläköön aperitiivi", klikkasin sitä lukemaan ennenkuin harmaat aivosoluni raksuttivat mieleen, että aperitiivi onkin alkudrinkki.  Olin sekoittanut sen englanninkielen sanaan aperture, joka tarkoittaa kameran aukkoa! 

Tykkään valokuvien ottamisesta ja tämän blogin pitäminen on mukava motivaatio tallentaa kaikenlaisia hetkiä ja tapahtumia "filmille".  Samalla olen kuitenkin huomannut a) voisin olla parempikin kuvien ottaja ja b) kamera voisi olla parempi kuvien ottaja.  

Tuo pointsi a on kyllä tärkeämpi...Jos valokuvauksen perusteet ei ole hallussa ollenkaan, et saa otettua hyviä kuvia hienoimmallakaan kameralla.  Hyvä valaistus, tarkka ja terävä kohde ja kuvan asettelu ovat niitä ensimmäisiä askeleita.  Näitä opettelen vieläkin.  

Olen myös huomannut, että järjestelmäkameralla saisin päätettyä itse paljon enemmän kuvaan menevästä suunnittelusta.  Vaikka pikku kamerassamme oli useampi vaihtoehto kuvien varalle (maisema, portretti, toiminta, auringonlasku, hiekkaranta ym ym ym), ei asetuksia voinut käsin säätää...

JA yksi todella iso haitta oli kameran linssissä oleva NAARMU, jonka huomasin kuvatessani auringonkukkia eräs kaunis iltapäivä kaksi vuotta sitten:


Naarmu näkyy "valoläikkänä" kuvissa... se ei siis ole auringosta johtuvaa häikäisyä.  


Aina sitä ei huomaa tai sen sai rajattua pois...


...mutta minua se häiritsi.  

Vaikka uuden kameran ostoa oli suunniteltu jo aika pitkään, en ollut kuitenkaan ihan valmis valitsemaan juuri sitä oikeaa.  Vietin tuntikausia jonkin aikaa Pioneer Womanin sivuilla lukemassa hänen kamerastaan.  Varmasti sieltä tarttui kiinnostus Nikon-merkkiin.  Jos mietit kameran ostoa, voin vakuuttaa, että kaiken merkkisillä kameroilla saa otettu erinomaisia kuvia, niin hyvää on nykyajan tekniikka.  Kameramerkin valinta on makuasia, vähän niinkuin Pepsi vs. Coca Cola.  Mutta meillä maistuu siis tuo Nikon.  

Sitten piti valita joku niistä Nikoneista.  Toisaalta valinta oli helpohko; vähän yksinkertaisemmat järjestelmäkamerat maksavat huomattavasti vähemmän kuin ammattikuvaajien suosimat pro-kamerat.  Olen siis tosiaan ihan amatööri tässä järjestelmäkameran käytössä, joten aloin katselemaan näitä "Entry level DSLR"-kameroita.  (DSLR tarkoittaa Digital single-lens reflex ja älä pyydä minua selittämään sitä! Vielä!).

Paikallisessa kamerakaupassa oli joku tarjous menossa ja vähän edistyneempi Nikon d5100 oli melkein samanhintainen kuin perus d3200.  Siinä sitten raavittiin päätä ja kuunneltiin asiantuntevan myyjän selityksiä ja esittelyitä.  Piti kuitenkin vielä yön yli nukkua ja lukea useita kamera-arvosteluja, erityisesti vertailuja näiden kahden kameran välillä. 

En osaa nyt ihan varmasti sanoa miksi päädyimme d3200:een.  En nähnyt ilmestystä eikä intuitio ohjannut minua yhtään mihinkään.   d3200 on uutena ilmestynyt markkinoille seuraamaan d3100:aa, joka on se aloittelijoiden suosima malli.  Mietin, että ilmestyyköhän kohta joku d5200, joka korvaa sen edellisen, jolloin olisin "vanhan mallin" omistaja.  

d3200:ssa on myös kamerassa oleva opas, josta voi klikkailla termejä ja malleja ja saada niille selityksen.  Ei mikään huono idea kun ollaan tässä opettelemassa eikä ole varmaan se opaskirja joka paikassa mukana.  

Ja sitten vielä yksi ominaisuus, joka painoi vaakakupissa vain ihan pikkasen vaan (sillä eihän tosissaan oleva kuvaaja sorru näin halpoihin mainoskikkoihin):  d3200n saa myös punaisena! 
 Tässä se siis on, uusi perheenjäsenemme: 

Edestä......takaa...
...ja ylläältä. 

Olen siirtynyt käyttämään tätä kameraa ja pikkuhiljaa opettelen hyvien kuvien ottamisen salat.  Kirjoittelen oppimistani asioista täälläkin sitten aina välillä.  

Tässä tämän päivän saalista:  


Hei päärynä...mitä tapahtui?


Punaposkinen omppupari.

Hyvää syntymäpäivää vaan itselleni :) 


2 comments:

  1. Synttärionnea! Muistuu mieleen ne synttärit joissa etsittiin limukkapuolloja...
    ps.Se perhekuva oottelee osoitetta ;)
    -Laura

    ReplyDelete
  2. Laitoin tuleman! :) Nuo limukkapullot olikin hitti ja niitähän löytyi vielä syksymmälläkin pihapensaiden alta!

    ReplyDelete

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?