August 13, 2012

Satumainen puutarha yllättää

Heinäkuussa täällä Oregonissa vietettiin Laventeli-viikonloppua.  Monet maatilat ovat keskittyneet laventelin viljelyyn ja myyvät joko kukkaa tai laventelista tehtyjä tuotteita; öljyä, saippuaa tms.  Tänä juhlaviikonloppuna kymmenet maatilat olivat avoinna yleisölle ja monet tarjosivat kaikenlaista hauskaa toimintaa kukkien katselemisen ja poimimisen lisäksi.  Päätimme käydä ihastelemassa sinivioletteja niittyjä ja valitsimme yhden kartan mukaan ei niin kaukana olevan Laventeli-farmin.


Kun lähestyimme tilaa, huomasimme, että tämähän on tuttu paikka:  täältä haimme viime vierailulla ollessamme joulukuusen!  Itse asiassa mieheni perhe on hakenut näiltä mailta joulukuusia jo vuosikymmenten ajan.  Kävin arkistoista kaivamassa kuvankin kolmen ja puolen vuoden takaa:


Joulukuusifarmit kasvattavat ja trimmaavat kuuset täydellisen mallisiksi ja sieltä voi käydä valitsemassa omaan kotiin sopivan puun.


Kesällä täällä kasvaa laventeli.  Koska meillä on laventelia omassakin puutarhassa, en poiminut kukkia itselleni.  Kimpullisen olisi saanut hintaan  $5, itse poimittuna.


Esitteen mukaan täällä olisi lapsillekin sopivaa toimintaa...


...mutta muuten en ajatellut näkeväni muuta kuin kukkaniittyjä.  Yllätys olikin iloinen, kun puutarha osoittautui olevansa yksi mielikuvituksellisimmista puutarhoista missä olen koskaan käynyt! 


Puutarha oli sokkeloinen, täynnä käytäviä, kasveja ja pensaita, jotka kätkivät taaksensa lisää käytäviä ja ihastuttavia yksityikohtia.  Puutarhan erikoisuus oli söpöt minipuutarhat; keijupuutarhat.  Niitä oli istutettu erilaisiin vanhoihin kottikärryihin ja astioihin...


...ja minikasvien joukkoon oli aseteltu leluja eri teemojen mukaan: leijonakuningas-puutarha tässä yläpuolella.  


Napsin kuvia monesta keijupuutarhasta, mutta valitettavasti en huomannut ottaa lähikuvia suloisista yksityiskohdista.  Ajatuksena tällaiset minipuutarhat olivat kyllä inspiroivia!  Nyt tiedän miten käyttää sadat pikkuiset muovikrääsälelut kun lapset kasvaa :)  


Puutarhassa oli myös leluja; jotkut vain katsottavaksi, joillakin sai leikkiä.  

 

Prinsessalinna-puutarha...Lumikki ja Seitsemän Kääpiötä. 


Pojan sain suosuteltua istumaan vanhojen autojen viereen asetetulle siniselle penkille kuvaa varten.  


Ei haittaa vaikka kärryt ovat ruosteiset tai jopa reikäiset:  pohjalle muovia, päälle multaa ja minipuutarha pystyyn!  Meillä on esimerkiksti yksi reikäinen sinkkiämpäri Keski-Aasian kodissa, jolle olen miettinyt käyttöä.  Nyt sekin löytyi: romusta tulee kaunista kukkien keralla.  

Tikapuu ja linnunpöntöt: kaunis ja yksinkertainen koriste puutarhassa
Puutarhassa oli uskomattoman monenlaisia kokelmia ja asetelmia.  Olisin nauttinut pelkästä katselemisesta vaikka kuinka, mutta välillä piti käydä leikittämässä lapsia:  Tuubiliukumäki, jossa sai laskea Pikku Myyn mallin mukaan tarjottimella (koska muuten muhkurainen putki olisi voinut vaivata takapuolta :).  Paikalla oli myös benji-hyppy tramboliini ja liukuköysirata.  


Alueella oli useita pikkukojuja, joissa myytin monenmoista mukavaa: taidetta, puutarhaan liittyviä koristeita, laventelituotteita, syötävää jne.  Tarjolla oli myös live-musiikkia. 


Tämä puutarha oli elävä todiste sille, että mitään ei tarvitse heittää kaatopaikalle.  Remontin jälkeen tarpeettomaksi jääneet (hah hah haa sanaleikki, huomaatko?) vessanpönttö ja allas saavat uuden elämän kukkapurkkina ja suihkulähteenä.  


Jos puoliso valittaa talon täyttyvän kaikenmaailman roinasta, ei huolta: ripusta niitä puihin ja asettele niitä viehkeästi ympäri puutarhaa.  Vanha heteka: puutarhaan.  Käyttämätön tuoli: ulos vaan.  Tarpeeton naulakko: köynnöskasville kiipeilytilaa.  


Vanhat työkalut saavat aitiopaikan puutarhassa sen sijaan että peittyisivät hämähäkinseitteihin autotallin tai navetan nurkissa.  

Lapset ihastelemassa simpukoiden kuoria.  Erilaiset linnunpöntöt ovat kyllä kauniita:  nyt tiedän, että niitäkin voi keräillä! 
Penkkejä, tuoleja, ämpäreitä...


Ruosteiset kelkat kesäkäyttöön.  


Älä heitä parittomia saappaita pois: uusiokäyttöön! 


Ihanat mutta ehkä aikansa eläneet koriste-tai käyttöesineet saavat puutarhassa uuden mahdollisuuden.  
Vaikuttava simpukkakokoelma oli myös päässyt ulos.  


Tiesin, että puutarhanhoito on rentouttava ja tyydyttävä harrastus, mutta tämän puutarhan nähtyäni olen vakuuttunut siitä, että se voi olla jotain vieläkin enemmän!  Rakkauteni roinaan, romuun ja luonnon kauneuteen on löytänyt tavan ilmaista itseään luovuudella leikkien.  


Ihania ideoita!  Täältä lähdettiin kotiin hyvillä mielin ja inspiroituneena.  Saa nähdä mitä ensi kesänä keksitään :)  

p.s. maatilan omilla sivuilla on lisää kuvia.  en esitellyt tässä kuin pientä osaa. No comments:

Post a Comment

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?