October 13, 2014

Kurpitsaleipä, joka on kakkuOranssi kaunokainen valloittaa, alkaako Suomessa kurpitsa samanlaiseksi syksyn sanansaattajaksi kuin se on Yhdysvalloissa?  Siellähän kurpitsaa näkyy sisustuksessa, perhekuvissa ja tottakai ruokapöydässä heti kun kalenterissa käännytään syksyn puolelle.  Onko näin Suomessakin?  Koristeleeko kurpitsapinot ruokakauppojen vihannesosastoa?  Kun ennen muinoin etsin itse kurpitsaa Suomessa amerikkalaiselle miehelleni, suolatut tölkkikurpitsat olivat ainoita, mitä kauppareissulla silloin löysin!

Keski-Aasiassa on kurpitsoja- itse yllätyin tästä enkä tiedä miksi, ehkä siksi koska ilmasto on mielestäni kuuma ja sopiva vesimeloneille, ei talvimeloneille.  Olen aiemmin nähnyt vain niitä suikeroita versioita, mutta tämä mukavan pullea yksilö innoitti tallentamaan kameralla uhkeat muodot.

Kurpitsa
Perheen painostuksesta leivoin amerikkalaista kurpitsaleipää.  Olisin itse kokeillut kurpitsakeittoa tai jotain laatikkoa tai ehkä jotain salaattia.  Ollut vähän terveellisempi ja perinteisiä ruokarajoja ylittävä, trendikäs kuten hesarin ruokablogissa esintynyt kurpitsapilahvi.  Mutta ei, kurpitsasta piti tulla leipä.  Mutta minusta jos reseptissä on samanverran sokeria kuin siinä on kurpitsaa, se on kakku.
  
Ikivanha Fanny Farmer Cookbook on keittokirja, josta löytyy takuuvarmasti perinteiset amerikkalaiset herkut.  Sen sisällysluettelosta löysin monta ohjetta kurpitsalle.  


Sieltä olen tainut löytää myös kurpitsapiirakan ohjeenkin, ja sehän löytyy täältä, klik.  

Otin tähän nyt vain valokuvan reseptistä, enkä jaksa sitä kääntää suomeksi.  Mutta voit toki kysyä jos on epäselvä jokin kohta.  Tämän leivän teko on todella simppeliä: kuivat aineet yhteen, kosteat aineet yhteen ja nopea sekoitus.  Ihan puuhaarukalla saa taikinan valmiiksi, joten ei tarvi edes mitään sähkövempeleitä (plussaa täällä). En leipomishätään löytänyt muskottipähkinää, joka oli eksynyt ruokamausteiden joukkoon, joten laitoin tilalle suomalaista piparkakkumaustetta.  Se taisi olla jopa parempi vaihtoehto, sillä sain lämpimiä kehuja amerikkalaisilta maistelijoilta (oman perheen ulkopuolelta!). Jätin myös pähkinät pois.

Kurpitsakakun resepti

Kurpitsasoseen tekeminen on samoin ihan helppoa.  Itse leikkaan kurpitsan kahtia, poistan siemenet ja paloittelen sen kattilaan.  Kuoriminen käy kätevästi kypymisen jälkeen.  Vettä voi olla niukalti, lisäsin kuvan ottamisen jälkeen hieman vettä kattilaan ja laitoin kannen kiinni.  Sitten kävin päiväunilla.  Tositarina.  Ja kun heräsin, kurpitsa oli kypsä!  Yhdestä kurpitsasta sain reilun litran sosetta. 

Kurpitsasoseresepti

Jalo ajatukseni oli pestä ja paahtaa nämä siemenet, mutta tuolla ne vielä odottelevat keittiössä.  Ehkä huomenna.  

Kurpitsansiemenet
Kurpitsaleipä eli kakku on mehevä ja maistuva leivonnainen.  Siinä on tietysti vihanneksen maku, mutta meillä se kelpaa niillekin lapsille, jotka yökkäilevät keitettyjen porkkanoiden äärellä.  


Valmista kurpitsasosetta odottelee vielä jääkaapissa.  Siitä pitää leipoa huomenna toiset kakut, sillä mies huikkasi töihin lähtiessään, että jättäkää mulle palanen, mutta eipä sitä jäänyt.  Tehdään sille oma leipä.  Kakku.

  Teen kaksinkertaisen taikinan isompaan vuokaan, mutta perinteisesti kurpitsaleipä eli kakku tehdään leipävuokaan, sillä se on leipä!  


Ota siitä nyt selvää.  Vihannes mikä vihannes.  


2 comments:

  1. Hienoja kurpitsakuvia! Niitä isoja pyöreitä näkyy Suomessa vähän. Itsellänikin on kasvanut sellaisia puutarhassa, mutta tällä pohjoisessa ei ät ehdi aina kypsyä. Äidilläni Virossa kasvaa joka vuosi muutama iso ja niitä sitten jaetaan naapureille ja tehdään pikkelssia ja sosetta voi laittaa vaikka lettutaikinaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingi, kiitos ja kumarrus! Kurpitsoilla on siis pitkä kasvuaika? Täälläkin ne kypsyy näin syksyyn, en tiedä milloin on kylvöaika, mutta näköjään pitkään kestää ennenkuin ne on kypsiä. Onhan ne aika isoja :) Lettutaikinaan...hmmm...alkoi rattaat pyörimään! Kiitos :)

      Delete

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?