October 27, 2014

Kaupungit ja puistot

Keski-Aasian kaupunkisuunnittelu on joskus aika mielikuvituksellista.  Esim. täällä meijän kotikaupungissa on nyt käynnissä uusi kaupunkisuunnittelu.  Sehän on jo neuvostoajoilta tuttu tyyli, että uusi herra kaupunginjohtaja arkkitehtiystävänsä kanssa laittaa kaupungin uusiksi.  Entisten pienoismallien sijasta käytetään nykyisin hienoja futuurisia tietokonekuvia, joissa ihmiset leijuvat ilmassa ja jokainen puu on identtinen.  Kävimme katsomassa kuvia ja aivan mielettömän hienot visiot siellä oli esillä.  Mielenkiinnolla odotan, että mistä tekeminen alkaa: alta puretaan ensin vanha pois ja sitten uusi, entistä ehompi tilalle.  Huolella tarkistimme kartoista, että kotimme näyttää jäävän paikoilleen, uusi tie tulee noin neljän korttelin päähän.  Mistähän kohtaa kaupunkia aikovat aloittaa?  Ja tuleekohan koskaan valmista?  Kun kaupunginjohtaja vaihtuu, uusi voi laittaa ihan toiset visiot tilalle.  No, tuolla suunnitelmalla ei ole pelkoa sille, että raksamiehet jäisivät työtä vaille...

Viime viikonloppuun mahtui paljon puistokävelyitä pääkaupungissa ja sitten eräässä toisessa pikkupaikassa ystävien luona vieraillessa.  Täytyy sanoa, että tämä puisto, josta alla pari kuvaa, oli todella hieno.  Nautin syksystä muutenkin täällä Keski-Aasiassa ja tuo puisto oli juuri sitä parasta mitä täällä on syksyssä tarjota: kauniita värejä, kasveja ja ihanat ilmat, ei yhtään kuuma!


Muistan vähän harmitelleeni vuosia sitten, kun tätä puistoa laitettiin edustuspuistoksi.  Paikalla oli silloin huvipuistotyylinen lasten leikkipaikka, joissa metalliset vempeleet pyörittivät ja vatkasivat lapsia ja nuoria miten milloinkin.  Aika pelottavaa se oli ja opimme ottamaan omat vyöt mukaan kun lähdimme huvipuistoreissulle.  Mutta lasten huvipuistolaitteet siirrettiin kaupungin pohjoispuolelle, jossa se ei oikein koskaan päässyt kulta-aikansa tasalle.  Tämä puisto laitettiin täyteen puita ja polkuja.  Ja huomaa hieno sisääntuloportti, joka löytyy jokaisesta arvonsa tuntevasta puistosta ja kaupungista.Nyt nautin näistä maisemista kovin enkä kaipaile vanhaa huvipuistoa takaisin.  Olihan se jo aikansa elänyt.  Ja rikon valokuvauksen kolmoissäännön laittamalla punaisen polun keskelle kuvaa.


Eikä se ole kuvausreissu eikä mikään, jos en vähän leiki makrokuvilla.  Tämä on yksityiskohta puiston "riemukaaresta".  


Ja me laitetaan sitten lisää ruusuja pihaan, päätin puistovierailujen jälkeen.  Tässä on oikea valioyksilö, täpötäynnä kukkia ja mukava koko.  Tilaus laitettu!  No comments:

Post a Comment

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?