January 25, 2013

Oodi leipäkoneelle


Osaisinkin runoilla ja riimitellä! 
Tässäpä nimittäin oiva kone joka emännän avuksi ja siitä olisi runosuoneni saanut sykettä.
Leipäkone hyrrää menemään keittiössä ja meidän perheessä kaikki rakastavat tuoretta leipäkoneleipää! 

Kaikki rakastavat tuoretta leipää!

Ostin ensimmäisen leipäkoneeni pari vuotta sitten.  Se oli mallikappale ja hyllynpäädyn alennuksessa Citymarketissa: 20 euroa! Uskaltauduin tuolla hinnalla ostamaan, kun olin ollut kiinnostunut jo pitkän aikaa leipäkoneen hankkimisesta.  Ja sen jälkeen olenkin ostanut leipäkoneen joka maassa :)

Tuoretta leipää leipäkoneella
Konetta on helppo käyttää: heität ainekset sisään, painat nappia ja kone tekee kaiken.  Sekoittaa, alustaa, nostattaa ja paistaa.  Jos haluat, kone sekoittaa taikinan valmiiksi pizzaan tai sämpylöihin.  Erikoisleipiä ja kakkujakin voi leipäkoneessa valmistaa, mutta olen itse tyytynyt käyttämään vain perusleipäreseptejä.

Leivän saa siis helposti leipäkoneen avulla ja keittiökin pysyy siistinä kun ei tarvi levittäytyä leipomaan joka tasolle.

Miinuspuoletkin täytyy esitellä!

-Yhden leivän tekoon menee n. 3-3,5 tuntia.  Toisaalta omaa työtä ja aikaa tässä vaatii vain se 5 minuuttia kun valmistelen koneen, ja sen voi jättää työskentelemään sillä aikaa kun itse hoidan muita asioita (bloggailen leipäkoneesta).  Ja kävin tässä välissä syöttämässä vauvan ja vaihtamassa vaipat ja kone jatkaa työtään! Mutta siis mikään pikakone se ei ole ja vaatii suunnittelua jos leivän haluaa valmiiksi tietyyn aikaan. 

-Kone ei ole hipihiljainen.  Ainakin meillä se on äänekkäämpi kuin tiskikone.  Kun laitoin koneen ajastimelle toimimaan ensimmäistä kertaa, halusin leivän olevan valmiin aamulla klo 7.00.  Sitten hiljaisena kesäaamuna kello 3.30 alkoi kuulua ihme ääntä...aivan kun joku olisi yrittänyt käynnistää autoa.  Hrrr, hrrr, hrrr...Useampi meistä nousi ylös kurkkimaan, että mitä siellä pihamaalla tapahtuu ennenkuin ymmärsimme, että hurisija olikin leipäkone! Nostin sen sitten avoimesta keittiöstä kylpyhuoneeseen touhuamaan - suljetun oven taakse.  Onneksi kone kestää 15 minuutin sähkökatkon, jolloin sen voi siirtää paikasta toiseen ohjelman häiriytymättä.  

-Kone paistaa vain yhden leivän kerrallaan!  Siitä riittää meidänkokoisessa perheessä kaksi siivua jokaiselle.  Leipäkoneleipä on kylläkin ihan tuhtia, ei mitään höttösleipää, joten yhdelläkin viipaleella saa kyllä vatsan täyteen. Mutta olisi kiva, jos sitä leipää olisi enemmän kuin se kilo.  Tai löytyyköhän niitä leipäkoneita isompina versioina? 

Leipäkonereseptit käyttävät grammoja desilitrojen sijaan, joten kotona täytyy olla pieni vaaka.  Varsinkin kun käyttää eri jauholaatuja on punnitseminen tarkempi mittatapa kuin mittakuppien käyttäminen.  

Jos olet kova tekemään hiivataikinaluomuksia, voi olla, että leipäkone on sinulla turha.  Itsehän saa leipomalla kerralla paljon valmiiksi, ja jos siitä työstä nautit, niin et todennäköisesti käytä leipäkonetta.  Itse leivon mielelläni kakkuja ja pikkuleipiä, mutten koskaan leipää.  Hiivataikinaluomukset ovat minulla aina sellaisia "No ihan kivaa lämpimänä, mutta seuraavana päivänä kovaa"- joten en leivo itse koskaan leipää.  Siinä mielessä leipäkone on kyllä tosi ihana, kun eihän tuoreen leivän tuoksua voita mikään!  

Kyltti myytävänä täällä
Aloitan leipäkoneen monta kertaa aamupalan jälkeen, jolloin se on valmista lounaalle, tai lounaan jälkeen, jolloin se on valmis välipalalle.  Voita päälle ja makuelämys on valmis!  Kohta täälläkin herkutellaan :) 

  

5 comments:

 1. Kiva blogi sinulla! Löysin tänne, kun etsin leipäkonereseptejä. Minulle on juuri ilmestynyt leipäkone, joka on juuri niin loistava vehje näin Aasiassa asuvalle ulkosuomalaiselle kun kuvailit. Blogistani näet minkälainen kone minulla on - sillä saa 700g ja 900g leipää. Reseptejä kaipailisin... olisiko sinulla vinkkejä?

  ReplyDelete
 2. Hei Anna! Kiitos kommentista! Kävin blogissasi ja täytyypä ottaa vinkkejä sieltä intialaiseen ruokaan...Olen itse harjoitellut linssikeittoa intialaisittain, mutta muita reseptejä aion myös harjoitella!
  Olen tehnyt lähinnä perus vaaleaa leipää, mutta kun jääkaapissa oli säilössä kilo ruissjauhoja (laitoin jääkaappiin ettei ötökät tuhoa), korvasin ruisjauhoilla aina 50-100 gr. jauhoja. Hyvin onnistui. Luulisin, että jauhoja voi korvata muilla jauhoilla tai kaurahiutaleilla ilman, että resepti siitä kärsii, aloittaisin juuri tuolla 50-100 grlla. En ole muuten ollut kovin luova, seurannut vain reseptejä, joita koneen mukana tuli. Voisin tietenkin laittaa tännekin muutaman, jos tarvetta on!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkistä! Onneksi minullakin on jääkaapissa - samasta syystä kun teilläkin ettei ötökät syö - ruisjauhoja, ja niitä lisäämällä onkin tullut ihan kivaa leipää. Voisi kokeilla niitä kaurahiutaleita seuraavaksi :)

   Delete
 3. Perunasose-jauhettakin voi laittaa hiukan mukaan, tulee ihan mukavasti makua. Mutta kannattaa laittaa tosi varoen, muutoin leivästä tulee liian raskas ja jää´"likilaskuiseksi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkistä, perunaiset leivät ovatkin meidän perheessä todella suosittuja, mutten ole vain leipäkoneeseen hoksannut laittaa! Korvaatko jauhoista osan perunasosejauhoilla esim. 100gr. perunasosejauhetta jauhojen sijaan, vai onko se siellä lisänä?

   Delete

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?