January 8, 2012

Häähumu jatkuu

Kakkospostaus häistä tulee tässä! 

Häät ovat Keski-Aasiassa hyvin erilaiset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet.  Esimerkiksi hääpari ei yleensä päätä häihin liittyvistä asioista keskenään.  Morsian voi esittää toiveensa vanhemmilleen ja sulhanen vanhemmilleen ja sitten perheet puhuvat keskenään.  Yleensä naiset hoitavat hääjärjestelyn, mutta raha-asioissa on tottakai koko perhe yhdessä päättämässä.

Kakkospäivä alkoi aikaisin.  Morsian aikoi tulla kaasoineen ja siskoineen taloomme valmistautumaan. Varmistin edellisenä päivänä kellonaikaa.
"Me tulemme kello viisi aamulla" sanoi morsiamen vanhempi sisko.
"Ei, me nukumme silloin vielä!" huudahdin kauhistuneena.
Tytöt nauroivat ääneen 'vitsilleni'.  Lopulta sovimme, että he voivat tulla kello kuusi ja asettua sisäpihamme toisella puolella oleviin huoneisiin.
Kello 5.45 portilla sitten kolkutettiin ja kampaajan avustuksella alettiin valmistautumaan.    
  

 Morsiamen siskoa viimeistellään.  

 Ja itse prinsessa, 17-vuotias. 
Hääpäivänä ensimmäisen kerran saa keski-aasialainen nainen nyppiä kulmakarvansa.  Naimattomat tytöt tunnistaa siitä, että heidän kulmansa ovat vielä luonnontilassa.  Vahvat kaaret ovat ihailtava piirre naisen kasvoissa ja kulmia värjätään ahkerasti tummemmiksi ja kaaria piirretään sekä kasvojen sivulle päin että keskeltä yhteen.  

 Ihomaalauksia tehtiin kasvoihin ja käsivarsiin.  

 Odottelua...

 Sulhanen saapuu.  Sulhanen ystävineen tulee morsiamen kotiin musiikin säestyksellä.

 Pilli soi kimeästi ja rumpu paukuttaa tahtia.

 Sulhasen ystävät tanssivat hänen edellään kun he saapuvat pihaan.  Sulhanen äärimmäisenä vasemmalla.  Huom. morsian ja sulhanen eivät ole vielä tavanneet toisiaan.  En tarkoita vain tänä päivänä, vaan ... koskaan.  Morsiamella on kuva sulhasesta, mutta valinta tapahtui vanhempien avustuksella.  Oli jotenkin kummallista nähdä sulhanen hääpäivänä ja tietää, että morsian ei ole vielä häntä livenä nähnyt.

 Siinä on jotain selkäpiitä kihelmöivää, kun sulhanen saapuu hakemaan morsiantaan omakseen.

 Sulhasseurue ohjataan istumaan erääseen huoneeseen.  Samaan aikaan vieraita saapuu juhliin.

 Morsiamen äiti siskoineen vastaanottamassa naisvieraita.

 Poskisuudelmat, halaukset ja kuulumisten kyselyt (punapuseroinen on morsiamen äiti).

 Sisällä naisten valmistautuminen jatkuu.  Morsiustyttö koristellaan ihan yhtä hienoksi kuin morsiankin.  Päässä on peruukki ja kruunu ja meikkiäkin taisi äiti hänelle laittaa.

 Hääkuvaaja tuli ottamaan morsiamesta kuvia.

 Ulkona on kiirettä; vieraille tarjoillaan ruokaa ja tottakai kuuma tee pitää tuoda pöytään heti kun vieraatkin saapuvat.  Ruokana on taikinan sisään käärittyä jauhelihaa.  Niitä pyöriteltiin edellisenä  iltana valmiiksi keittiössämme, vanhin tyttönikin oli siellä pyörittelemässä niitä.  Homma sujui häneltä niin hyvin, että eräs sukulainen aikoi tehdä tytöstäni itselleen miniän.  Hänen noin kymmenvuotias poikansa oli myös keittiössä ja kuulemma ihastunut.  Kieltäydyin kohteliaasti, mutta sanoin, että jatketaan keskustelua kymmenen vuoden päästä! Meillä saa nimittäin nuoret itse päättää puolisonsa...

 Padan äärellä oli vilinää.  Koska suvut ovat suuria, apua löytyy juhliin.


 Päälle laitetaan sipulikastike ja smetanaa.  Olipas se hyvää! (syönti tapahtuu ilman haarukkaa...)

 Kun morsian ja vieraat ovat valmiita, morsian viedään huoneeseen, josta sulhanen tulee hänet noutamaan, tässä tapauksessa yläkertaan.

 Morsiamen tielle levitetään kangas, ja heti kun hänen kenkänsä ovat siitä astuneet, sulhasen ystävät hyökkäävät repimään kankaan pikkusuikaleiksi. Matkamuisto häistä...

Sulhanen saapuu.
He tapaavat ensimmäisen kerran huoneessa.  Morsian odottaa huoneen nurkkaan kankaalla eristetyssä 'majassa'.  Kangas on usein ompelijan tilkuista kokoama morsiuskangas (tilkkutöitä on vain häätilanteissa; pöytäliina, tämä verho tai istumapatjat, korpatsat).  Sulhanen astuu sinne ja antaa hänelle korun tai sormuksen.  He katsovat toisaan peilin kautta.  Sitten sulhanen antaa morsiamen suuhun sormellaan hunajaa (olkoon avioelämän suloista).  En ollut mukana tällä kertaa, mutta olen istunut tässä morsiushuoneessa toisissa häissä.  Sitten he lähtevät yhdessä ulos.

 Ensimmäinen julkinen tilanne yhdessä.  Muuten, muslimitraditioin suoritettu 'tahdon'-kysymykset on esitetty edellisenä iltana, mutta morsian ei tullut huoneeseen vaan antoi vastauksensa välimiehelle oven takaa. Karkkisade. 

 Morsian sanoo jäähyväiset isälleen.  Isä ei jatka matkaa hääjuhlaan, vaan nyt tytär on virallisesti annettu toiselle suvulle.  Joskus morsian voi itkeä isänsä kaulassa niin kovaa, että muu sukukin alkaa itkemään (nimim. itsekin itkenyt).  Ja tottakai morsiamen äiti itkee.  Onnesta? Ehkä peläten mitä uusi elämä tuoreena miniänä tuo tullessaan? Tytärhän on nyt uuden perheen jäsen.

 'Hyvä' tytär on surullinen omissa häissään, koska se merkitsee hänelle lähtöä vanhempiensa kodista.  Sätelevästi hymyileviä morsiamia en ole vielä täällä tavannut, mutta se on kulttuurijuttu.

 Isoäidin jäähyväiset.  Vanhoja ihmisiä kunnioitetaan Keski-Aasiassa hyvin paljon.

 Hääpari jatkaa matkaa paikalliseen rekisteröintivirastoon, jossa heistä tulee virallisesti aviopari.  Sitten on hääjuhla ravintolassa.  Joskus sulhasen perhe järjestää hääjuhlan kotonaankin, jos tilaa riittää.


Illalla, kun hääpari on asettunut uuteen kotiinsa sulhasen kotiin, menivät morsiamen äiti sisaruksineen ja muine sukulaisnaisineen sinne kylään.  Minäkin pääsin katsastamaan morsiamen uudet huoneet. Huoneita oli kaksi, joissa oli uudet matot ja verhot.  Huoneessa on perinteinen morsiusarkku, jonka päälle oli järjestetty häitä varten ommellut matot, korpatsat, peitot ja tyynyt. Seinille on ripustettu morsiamen uuden puvut.  Siellä oli n. 20 kaunista mekkoa kaikissa eri väreissä.  Suosikkini oli punainen muotoonommeltu samettipuku, jossa oli todella kauniita kukkakirjailuja kaula-aukon ympärillä, laskeutuen toispuolisesti vyötärölle ja lisää kirjailuja helmassa, nousten toispuolisesti ylöspäin.    

Morsian istui sisemmässä huoneessa verholla eristetyssä nurkkauksessa kaasonsa ja siskonsa kanssa, mummojen ja sulhasen sukulaisnaisten ympäröimänä.  Koko ajan kun söimme ruokaa ja juttelimme, lausui naispuolinen 'mullah' laulavalla nuotilla Koraanista säkeitä. Aina välillä oli rukous, jonka aikana kaikki nostavat kätensä ylös ja pyyhkäisevät käsillään kasvojen edessä kun Amen lausutaan.  

Kaikille vieraille annettiin lahjoja; ruokaa, pukukangas, huivi.  Morsiamen äiti sai enemmän; peittoja, kenkiä ja muutakin.  Minä, 'yllätysvieras' sain myös pussin, jossa oli leipää, karkkia, saippua, kakkuja ja huivi.

Illan lopuksi morsian vietiin ulos.  Pihalle oli asetettu matto, jonka päällä hän seisoi peitettynä perinteiseen takkiin ja pidellen kasvojensa edessä isoa viuhkaa.  Sulhasen suku ja ystävät (naispuoliset) toivat vuoron perään lahjansa matolle ja kävivät suutelemassa morsianta poskille.  Illan hämärtyessä vieraat lähtivät pois ja morsian palasi huoneeseensa.  Hänen puoleltaan paikalle jäi vain joku tädeistä, muuten hän on sulhasen sukulaisnaisten hoivissa, virallisesti uuteen perheeseen otettu jäsen.  

Eikä tässä vielä kaikki: häät ovat monimutkainen tapahtuma! 
Ensi postaukseen...

2 comments:

  1. Ai että lisää vielä tulossa? No sitä sitten odotellessa ;)

    ReplyDelete
  2. No, jäin vähän jumiin tän kanssa, mutta kai se lupaus on pidettävä :)

    ReplyDelete

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?