October 13, 2018

Ompelimossa ~ Sewing Shop


Nappasin ylläolevan kuvan, kun olin hakemassa uutta mekkoani ompelijalta.  

Ompelimo on paikka, jossa toteutuu ihanimmat unelmat, tai jossa itketään katkerimmat kyyneleet.  Joskus mekosta tulee aivan ihana ja joskus näyttää siltä, että kankaani on annettu harjoittelijalle saksittavaksi ja harsittavaksi.  Rima on laskutunut reippaasti enkä viitsi enää pitää suuria odotuksia yllä.  On siis kiva ilahtua, kun käy valmista mekkoa noutamassa.  

Kuten kuvasta voi nähdä, ompelimoissa istuu useita ompelijoita, jotka vuokraavat paikkaansa omistajalta (luulen, että kuvassa näkyvä lippalakkipäinen mies on omistaja, mutten ole varma).  Ompelijat eivät suostu ottamaan muiden ompelijoiden asiakkaiden pukuja ommeltavaksi, kilpailu on kovaa, ja kun olet valinnut ompelijan, vain hän ottaa sinut vastaan. 

Joskus vaihdan ompelimoa, yritän löytää sitä täydellistä ompelijaa.  Olen löytänyt muutamam kivan ja taitavan ihmisen.  Toin uusimmat kankaat pitkästä aikaa tähän ompelimoon (vanhalle ompelijalleni), ja olin taas tyytyväinen tulokseen.  Taidan tuoda talvimekotkin sitten tänne, kunhan saan kankaat ostettua.  Ilmat ovat viilenneet nopeasti ja on pitänyt kaivaa jo paksumpia vaatteita esiin.  

Mekkokankaat muuttuvat mekoksi ja housuiksi muutamassa päivässä ja työstä maksamme täällä noin 4-8 euroa, riippuen siitä, millaisesta kankaasta mekot tehdään ja kuinka monimutkaista mallia ommellaan.  Kaula-aukon ympärille tehdyistä koristeista maksetaan erikseen, noin 3-6 euroa.  

Joskus minulla on selkeä visio siitä, millaisen puvun haluan, joskus annan ompelijalle vapaat kädet.  Tällä kertaa pyysin ompelijaa ja koristeompelijaa tekemään häihin sopivat koristeet ja tulos olikin tosi kiva.  Voisinkin näyttää kuvia mekkotyyleistä täällä, jos teitä kiinnostaa.  


In English:  I took this picture in a Sewing Shop as I was picking up my newest dress.  These sewing rooms are places where the most wonderful dreams come true...or not.  Some dresses turn out gorgeous or in some cases I am sure they gave my material for the apprentice to butcher.  This time I am very happy with the results.  

Usually ladies rent their place in the sewing shop and bring their own machines and clients there.  I am guessing the man wearing the baseball cap is the owner...but I am not sure.  I visit several sewing shops, but once you have given your material to a seamstresses, the others in the same shop will not accept you as a client.  Competition is fierce.     

2 comments:

 1. Olisikin mielenkiintoista nähdä muotia sieltä päin ja kuinka hienoja ne kaula-aukon koristelut ovat, kun maksavat samoissa hinnoissa itse mekon kanssa. Hinnat kuulostavat aika hyviltä, mitä lie sitten valmiit mekot kaupassa? Vai saako niitä edes muualta, kuin ompelijalta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, saisinkohan huomenna otettua kuvia mekoista!
   Valmiitakin mekkoja saa. Ne ovat kalliimpia, mutta ainakin ostaessa tietää, mitä on ostamassa. Kankaitakin on muuten kalliimpia olemassa (yli 10 e/metri), mutta olen aika harvoin ostanut kalliita kankaita, ne ovat lähinnä hääjuhlia varten. Ompelijalla kun voi tapahtua kaikenlaista, joten valmiin mekon kanssa on varmempaa, mutta kokoja ei aina löydy, koska basaarissa on basaarimainen tunnelma. Myyjällä on juuri sitä, mitä hyllyssä on :)
   Kalleimmat/hyvämaineiset ompelijat ottavat enemmän palkkiota, mutta olen käynyt ns. keskitason ompelijoilla (kokeilin paria aloittelijaa, mutta eihän ne oikein onnistunut ne mekot...).

   Delete

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?