December 23, 2017

Herkullinen pullakranssi

Siitä lähtien kun löysin tämän ohjeen, olen tehnyt joka joulu pullakransseja.  Päätin julkaista uudelleen tämän suositun postauksen, hieman editoituna.  Tänä jouluna olen syönyt pullakranssiani yksin, kun lapset eivät suostu rusinoita ja kuivattuja aprikooseja syömään.  Eivät edes nypi niitä pois!  Mutta minullehan se käy, ja juoksumatto otetaan sitten tammikuussa käyttöön :) 

Hyvää Joulua!


 Inspiraatio on tuliaiseksi saadun Kotilieden kansikuvasta (24/2013).




Kauniin kranssin saa vähän erilaisella menetelmällä: 


Taikinaohje Kotiliedestä: 

3 dl maitoa
30 g hiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl vanilijasokeria
1 rkl kardemummaa
noin 11,5 dl vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva.
Sekoita muna, sokeri, mausteet ja jauhot joukkoon.
Lisää voi ja alusta, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.
Kohota 30 min.

Taikina kaulitaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi.


Tässä kohtaan aloin soveltamaan omia juttuja.  Kotilieden mukaan kranssit täytetään mantelimassalla ja kuivatuilla hedelmillä.  Mantelimassaa ei löydy eikä se varmaan meille olisi niin maistunutkaan.  Täytin sen siis aika perinteisin korvapuustitäyttein.  


Ensin pehmeää voita: 



Sitten saksanpähkinämurskaa



Keltaisia ja mustia rusinoita



Sokeria 



Kanelia



Rullaa taikina napakaksi kääröksi:



Halkaise käärö terävällä veitsellä keskeltä kahdeksi suikaleeksi:




Kääri suikaleet toistensä ympäri, asettele avonaista puolta näkyviin: 



Muotoile pyöreäksi kranssiksi:



Voitele kananmunalla: 


Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.  

Kun kranssi on jäähtynyt, koristele se.
Tässä on mielikuvitus rajana! 
Itse käärin pikaisesti violettia nauhaa kranssin ympärille ja ripottelin päälle tomusokeria.  
Pullakranssia voi käyttää myös Adventtikranssina ja upottaa siihen neljä kynttilää (teimme näin neljäntenä Adventtina toiselle kranssille).  Tomusokeri-vesiseoksella voi myös valuttaa kranssin pinnalle kuvioita. 
Mikä estää murskaamasta suklaaraekarkkeja tai pähkinöitä kranssin pinnalle? 


Pullakranssista saa n. 30 palaa...mutta meitä oli neljättä adventtia juhlimassa 8 aikuista ja 10 lasta eikä tuoreesta pullakranssista jäänyt murustakaan jäljelle.  Mmmmm... hyvää on! 

No comments:

Post a Comment

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?