December 26, 2013

Jouluinen pullakranssi

Hyvää Joulua!

Olemme viettäneet ystäväjoulun.  Meillä oli  kaksi suomalaista ystäväperhettä kylässä.  Vilinää riitti seitsemän lapsen kanssa ja saunaa on lämmitetty nyt monta päivää peräkkäin! 

Kun keittiössä on häärännyt kolme suomalaisnaista, saimme oikein ihania perinteisiä jouluruokia.  Itse pyöräytin pullakranssit.  Ihan ensimmäistä kertaa aloin pullataikinaa tällä tavoin kääntelemään, mutta innostuin tuliaiseksi saadun Kotilieden kansikuvasta (24/2013).

Leivon jouluksi aina kuivakakkuja ja olihan meillä piparkakkujakin, mutta nyt on myös nautittu isosta pullakranssista.  Söin sitä tänään mm. iltaruoaksi piparkakkutaikinan ja juustopalan kera, kun ei mahtunut "oikeaa" ruokaa enää! 


Tottakai kävi klassisesti, että juuri kun sain ensimmäisen kranssin uuniin, sähköt sammuivat.  Olimme menossa Adventin viettoon erääseen perheeseen ja kun puhelimitse selvisi, että siellä on sähköä, läksin raakojen kranssien kanssa vähän etukäteen matkaan.  Sain pullat uuniin :)  

Ehdin kuitenkin napsia kuvia pullakranssien teosta. 


Taikinaohje Kotiliedestä: 

3 dl maitoa
30 g hiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl vanilijasokeria
1 rkl kardemummaa
noin 11,5 dl vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva.
Sekoita muna, sokeri, mausteet ja jauhot joukkoon.
Lisää voi ja alusta, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.
Kohota 30 min.

Taikina kaulitaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi.


Tässä kohtaan aloin soveltamaan omia juttuja.  Kotilieden mukaan kranssit täytetään mantelimassalla ja kuivatuilla hedelmillä.  Mantelimassaa ei löydy eikä se varmaan meille olisi niin maistunutkaan.  Täytin sen siis aika perinteisin korvapuustitäyttein.  


Ensin pehmeää voita: Sitten saksanpähkinämurskaaKeltaisia ja mustia rusinoitaSokeria KaneliaRullaa taikina napakaksi kääröksi:Halkaise käärö terävällä veitsellä keskeltä kahdeksi suikaleeksi:
Kääri suikaleet toistensä ympäri, asettele avonaista puolta näkyviin: Muotoile pyöreäksi kranssiksi:Voitele vatkatulla kananmunalla: 


Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.  

Kun kranssi on jäähtynyt, koristele se.
Tässä on mielikuvitus rajana! 
Itse käärin pikaisesti violettia nauhaa kranssin ympärille ja ripottelin päälle tomusokeria.  
Pullakranssia voi käyttää myös Adventtikranssina ja upottaa siihen neljä kynttilää (teimme näin neljäntenä Adventtina toiselle kranssille).  Tomusokeri-vesiseoksella voi myös valuttaa kranssin pinnalle kuvioita. 
Mikä estää murskaamasta suklaaraekarkkeja tai pähkinöitä kranssin pinnalle? 


Pullakranssista saa n. 30 palaa...mutta meitä oli neljättä adventtia juhlimassa 8 aikuista ja 10 lasta eikä tuoreesta pullakranssista jäänyt murustakaan jäljelle.  Mmmmm... hyvää on! 

No comments:

Post a Comment

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?