February 3, 2017

Lasten kanssa yksin - päivä 1

Jalat ylös ja hiljaisuutta kuuntelemaan!

Takana ensimmäinen päivä lasten kanssa yksin.  Mies matkustaa kolmisen viikkoa.

From Mary Poppins to Cruella- all in a day! Lol!:

Tavoitteena on vähän enemmän Maija Poppasta (MP) ja vähän vähemmän Julmia Juoniota (JJ).  Päiväkirjamaisesti tarkkaillaan, miten äiti onnistuu.

Päivä alkoi oikeastaan jo kello 2.15 aamulla, kun havahduin sanomaan jäähyväisiä.  Mies sanoi, että olin herättänyt hänet jo 23.30 häsyämällä jotain ääneen ja muistinkin, että joku oli minua rauhoitellut.  No, toivottavasti ei ollut enneuni.

Kello 6.30 nousin suihkuun ja ensimmäinen lapsi ehti jo pissata housuihinsa vessan lattialle suihkun aikana.  Virallinen herätysaika on 7.00, kun ekaluokkalaisen pitää ehtiä kouluun kahdeksaksi.  Selvisin pissasotkusta MP-asenteella (unohdin koko homman).

10-vuotias aloitti aamun vihaisena kuin ampiainen, koska olin unohtanut herättää hänet ennen virallista herätysaikaa, jotta hän saisi suunnitella aamua.  Unohdin, vaikka olin ollut ihan varma, etten unohtaisi ja olin kieltänyt kirjoittamasta muistilappua.  Ok, aihe on oikea, asenne väärä.  Siitäkin selvitiin pienellä äänenkorotuksella ja uhkailulla varoituksella (JJ).  

Koululaiset alkoivat ponnistella tehtäviensä parissa.  Esikoinen suunnitteli aamunsa itse ja teki itsenäisesti työnsä.  Pojalle annoin murtolukuhaasteita - kilpaileva luonne ei voi jättää haastetta tekemättä.

Nelivuotias ehti tehdä uskomattoman paljon tihutöitä aamun ensimmäisten tuntien aikana. Eniten minua harmitti, kun se kaatoi vessan hyllyllä olleen teepuuöljypullon sisällön kuppiin, jossa oli auringonkukkaöljyä (älä kysy, täipeijaiset menossa).  Olin juuri edellisiltana tilannut lisää teepuuöljyä ja hoksannut, että se maksaa 9$/30 ml pullo.

Toiseksi eniten harmitti, kun yritin turhaan saada sähköpostia lähtemään ja lasten nettikoulua alkamaan.  Tuhlautui ainakin puoli tuntia, ennenkuin tajusin, että se oli ehtinyt vetämään nettimodeemin sirukortin ulos ja mutta sainpahan lamput imuroitua.

Lounas oli 50-luvun mallilla puuroa ja leipää.  Päätin siis siivota oman makuuhuoneen (lamppujen imurointi) koulun lomassa ruoanlaiton sijaan.

Yhteinen kouluaika jatkui Kasviopilla, jossa käymme läpi hedelmiä.  Tiesit varmaan, että tomaatti on hedelmä, mutta etpä varmasti arvannut, että niin on kurkkukin!  Hedelmässä nimittäin on siemenet sisällä ja vihanneksissa ei.  Kotikoulussa äitikin viisastuu.

Hedelmien lajittelu on tosi vaikeaa.  Esim. avokado on marja ja manteli on luumarja, ei pähkinä.  Lajien oppimista varten kirjassa neuvottiin tekemään lautapeli.  Koska ulkona oli ankea sää, kylmää ja märkää, päätin olla Maija Poppanen ja tehdä lasten kanssa pelin.  Valitsimme jokaista ryhmää (13) varten kolme hedelmää. Sitten etsimme netistä kuvat ja tulostimme ne paperille.

Kesken herttaisimman leikkaus- ja liimaustuokion eräs ystävä piipahti katsomaan mitä kuuluu.  Olin ylpeä MP-hetkestä, jossa istun lattialla lapset ympärillä.  Vasta ystävän lähdettyä tajusin miten hirveässä kunnossa koti oli.  Valkoista koirankarvaa joka matossa, paperisilppua ja leluja pitkin poikin ja keskellä eteistä, heti siinä kun kiipeää kenkävuoren yli, oli em. makuuhuoneen siivouksessa sinne unohdettua heitettyä roinaa (tyhjiä vesipulloja, pyykkikori, imuri).

Kyllästyimme kaikki lautapelin tekemiseen ja minä pakotin kannustin pienen orjajoukkoni siivoamaan.  Aamulla olisi minun vuoro kestittää naisten viikottaista aamupalaa ja halusin saada ainakin koirankarvat irti matoista.

Ehdin taltuttaa monta yhteentörmäämistä ikiliikkujien kesken.  Nelivuotias suuttui isoveljelle, ja päätti kostaa kaatamalla pyykkitelineen.  Koska ulkona on ankea sää, kylmää ja märkää, kuivatan pyykit makuuhuoneessa, joka oli juuri siivottu ja tuoksui ihanasti puhtaalta pyykiltä.

Käytin JJ-ääntä ja nuhtelin samalla jokaisen lapsen läpi.  Miksi ei voi auttaa, miksi ei voi olla ystävällinen, miksi ei voi ajatella muita, miksi aina tapellaan?  Uhkailin aikaisella nukkumaanmenoajalla ja muilla toimenpiteillä.  Lähetin isoveljen tiskaamaan aamupala- ja lounastiskit.  Isosisko imuroi askartelusotkut.  Pienet puursivat leikkihuoneessa ja laittoivat iloisen rokin kovalle.  Minä pyyhin pölyjä huoneesta, jossa aamulla istuttaisiin naisten kesken.

Iltaruokaa varten päätin, että lapset saavat tehdä omat salaatit.  Syksyllä olin ostanut Kids Cook Real Food-nettikurssin ja olemme innokkaasti opetelleet veitsenkäsittelytaitoja.  Salattinlehtiä huuhdellessa isoveli kysyi ääni väristen "Äiti, ethän oikeasti aio myydä meitä?".  'Muut toimenpiteet' olivat sisältäneet tarjouksen muuttaa asumaan uuteen perheeseen, näin kiltisti sanottuna.  No, enpä aio.

Siinä taskulampun valossa (sähkökatkos) pilkoimme kurkkuja, tomaattia, porkkanaa, kiinankaalia, sipulia ja fetajuustoa.  Täydensin aterian hiilihydraateilla ja illalla saimme pelata itse tehtyä peliä, jonka saimme viimeisteltyä.

Hyvä loppu ekalle päivälle, ehdottomasti Maija Poppasen puolelle jäävät pisteet.2 comments:

  1. Hah haa! Täällä veet silmissä nauran sun kirjoituksille. Luin putkeen kaikki isä reissussa -postaukset. Sulla on asenne kohillaan. Mulla tahtoo mennä JJ puolelle jo muutaman yksinhuoltajapäivän jälkeen. Meiän 1vee on ihan päätön muttei jalaton ;) Eikä nuo teinitkään aina niin herttaisia ole :) Terveisiä!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos ja naurattaa se aina jälkikäteen. Iskä tuli tänään kotiin, pitäisi vielä viimeisen viikonlopun tunnelmat kirjoittaa. Mutta onhan se ihan eri asia olla kotona jo isompien kanssa, kuin vaippaikäisen kanssa - tsemppiä! :)

      Delete

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?