February 12, 2015

Näin suunnitellaan kunnon verhot

Olen kokenut herätyksen.  Verhoherätyksen.

curtain ideas

Ennen muinoin ostin kankaan sen perusteella, miten paljon siitä tykkäsin ja miten edullinen se oli.  Ehkä kuitenkin toisessa järjestyksessä.  Ja sitten ripustin sen ikkunaan.

En kummemmin huolitellut sivusaumoja, kun niissähän on ne siistit reunat.  Ja kuka niitä yläsaumoja näkee, antaa olla vaan kappalevyn alla piilossa.  Alasaumojakaan ei kannata ommella, kun ei tiedä jos joskus muuttaa ja on asunnossa tai talossa, jossa on korkeammat tai matalammat, mutta toivottavasti korkeammat huoneet tai ikkunat.

Huolentonta menoa.

Sitten halusin uudet verhot olohuoneeseen.  Olohuone on meillä vierashuone, jossa emme oikeastaan vietä arkiaikaa perheen parissa, paitsi joulunaikaan levitämme sen joulupatjan kuusen alle.  Se on hiukan virallisempi huone ja niinpä verhojenkin piti olla vähän virallisemmat.  Olohuoneessa on kolme isoa ikkunaa.

Lähdin kangaskauppoihin ja verhoomoihin.  Olin jo päättänyt tilata uusinta mallia ja päättää piti vain väri.  Kohtasimme yllättävän ongelman.  Meidän huoneet on liian korkeat: verhon pitäisi olla 3 metriä pitkä ja siihen vielä ne saumanvarat.  Koko kaupungista ei löydy tarpeeksi pitkiä valmisverhokankaita, kaikki myyvät (kiinalaista) standardia eli 280 cm pitkiä verhoja.  Minulle kerrottiin, että jos haluan tilata verhot ompelimosta, pitää lähteä pääkaupunkiin kangasostoksille.

Hetken mietin jos sitä ompelisi jatkopaloja, tai alareunaan tehosteväristä pitennyksen kuten kuvassa:

If you can't find long enough curtains (me, here).

Mutta ei.  Ja pääkaupunkimatkalle en ala juuri ennen joulua, joten piti ottaa suunnitelma B käyttöön.  Löydän sopivan kankaan ja ompelen verhot itse!  Kerta kaikkiaan.  

Sitten inspiraatiota hakemaan, apuun Pinterest!  Keräsin ihastuttavia verhokuvia ja pikkuhiljaa ymmärsin, miten väärässä olen ollutkaan.  Verhojen ompelulla on väliä.

Esimerkiksi luonnonmateriaalit kuten silkki olisi aivan loistava valinta.  Harmaa silkki.
Sanopas ääneen: "silkkiverhot".  Eikö kuulosta ylelliseltä ja juuri sopivalta virallisempaan vierashuoneeseen?

Grey silk, perfection.  Trim on the leading edge.  Gerrie Bremermann's curtains are my ideal. Three widths, lined, interlined, weighted, extra length (unless prohibited by space), natural fabric, preferably silk taffeta.


Tai hempeän vaaleanpunainen verho ja kaareva verhotanko.  Upea!  

Love these curtains


Silmää viehätti kaikista eniten runsaat ja ylipitkät verhot.

I love this.  Honest.

Niinpä ostoksille ja tässä juuri tämä kiinalainen basaari pelasti suunnitelmani.  Sieltä löytyy halvalla kankaita, joita myydään rullista.  Sillä eihän me mitään silkkiverhoja voida laittaa.  Rullasta myynti tarkoittaa sitä, että kangasta on metrikaupalla, joten ei pitäisi olla ongelmallista löytää isoihin ikkunoihin verhoja.  Painotus sanalla pitäisi.

Päätin tehdä ylipitkät verhot, jotka ryöppyävät lattialle, joten niiden valmispituuden tuli olla 320 cm.  Ostin 350cm pätkiä.  Ostin kolme eri testipätkää huimalla 70 sentin metrihinnalla, jotka ripustin vuoronperään olohuoneeseen mallattavaksi.  Vihdoin pääsimme väristä yhteisymmärrykseen.

Sitten tuumasta toimeen.

Kaikkein parhaimmat neuvot löysin tältä sivulta, joka on kokonaan omistettu verhojen ompelemiseen.  

Tärkeitä sääntöjä:

1. Tee verhoista "liian" leveät.

Älä osta kangasta niin, että se nippanappa peittää ikkunan, kun suljet verhot.  Tai voithan ostaakin, mutta jos haluat vau-efektiä ikkunaan, älä osta.   Uskomattoman runsaat verhot saat, kun kangasta on kolminkertainen määrä.  Katsopas miltä nämä verhot näyttää:

The accent color is used in the silk taffeta curtains.  Bremermann has a formula she uses for her curtains. She uses (space allowing) three widths of fabric at each window's side.  The curtains are lined in bump, a flannel fabric that gives weight and thickness to the fabric causing the beautiful drape of each panel.   As you can see in this room, these stunning curtains are impossibly rich and full, caused by her 3 width rule.   The trim down the leading edge of the panel.  Simply gorgeous.

Ne eivät näyttäisi miltään, jos ikkunoita reunustaisi kapeat oranssit luikerot.  Nyt ne ovat vaikuttavat.  Tällaisia verhoja ei tietenkään keittiöön laiteta, mutta jos haluat yhtään hienompaa verhoa, niin osta kangasta paljon!


2. Verhoissa pitää olla vuorikangas.

Ainoa poikkeus on läpikuultavat verhokankaat.  Olen itse ommellut vain yksiin verhoihin vuoret, ja vaikka se tekikin näistä verhoista todella hyvännäköiset, vuorin ompelu oli niin vaikeaa, etten yrittänyt toista kertaa.  Nyt löysin ohjeet, joilla päätin itsekin yrittää.

Vuoritettu verho laskeutuu kauniimmin, koska vuori antaa verholle painoa.  Oikein hienoissa tapauksissa verhoon laitetaan vielä sisävuorikin, joka tekee verhoista hyvin ylellisen näköiset.  Sisävuorta kannattaa harkita myös silloin, jos ikkunat vetää ja haluaa säästää lämmityskuluissa.

Vuorikangas suojaa myös verhoa auringonpaisteelta, mikä meillä on iso ongelma juuri tässä vierashuoneessa.  Se on etelänpuolella ja aurinko paahtaa sinne aamupäivästä iltapäivään saakka.  Jos verhokangas on kallis, se säästyy vuoren avulla pitkän aikaa hyvänä.  On halvempaa uusia vuorikangas kuin uusia koko verho, jos aurinko pääsee haalistamaan ja tuhoamaan kangasta.

Vuorikangas voi olla myös pimennysverho, jos haluat, etä huoneen saat pilkkopimeäksi myös kesäöiksi.  Tämä on erityisen mukavaa makuuhuoneissa ja niillä, joiden mies ei ole kasvanut keskiyön auringonpaisteessa ja joka ei saa kesällä unta.


3. Pitkä on kaunis.  

Ellei sinulla ole jotain erityistä syytä jättää verhoja lyhyeksi, kuten keittiötiloissa tai kylpyhuoneessa, tee niistä pitkät.  Lattiaan saakka ja ehkä vähän pitemmätkin.  Alla eri vaihtoehtoja:

draperies4. Ripusta verhotanko ylös

Edelliseen kohtaan liittyen: ota myös huomioon miltä korkeudelta verhot ripustetaan.  Näyttää paremmalta ripustaa verhotanko reilusti ikkunan yläpuolelle ja huomaa miten verhon pituus vaikuttaa tässä kuvassa:See how much of a difference this makes! I commonly see this "don't". Along with picture hanging. Generally you should hang at eye level, not high or close to the roof. One exception is above a fire place but even then not high above the fire place.

Tällaisilla neuvoilla varustettuna aloitin verhourakan.

Ostin kankaan ja aloitin ommella.  Voisin näyttää täälläkin ompeluprosessia ja ohjeita, mutta älä pidätä hengitystäsi postausta odotellessa.  :)  Valmiit verhot vilahtivat jo täällä blogissa, mutta tässä vielä yksi kuva, jouluisissa punaisissa nauhoissa, jotka ärsyttävästi ovat vähän eri tasolla!Kaikki muut kuvat ja niiden omistajaoikeudet jne. löytyy sieltä Pinterest-boordistani.

Millaisia verhoja teiltä löytyy kotoa?  Ompeletko itse vai tilaatko ammattilaiselta?

No comments:

Post a Comment

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?