January 3, 2012

Häähumua Keski-Aasian tyyliin

Lupasin näyttää kuvia häistä, jotka vietettiin talossamme, kunhan toivumme.  
No nyt ollaan toivuttu häistä, Joulusta ja uudesta vuodesta!  
Arki on alkanut kotikoulun merkeissä ja Joulukoristeiden pois laittamisella.
Uuden vuoden päätöksiä on tehty ja niistä sitten myöhemmin...

Mutta nyt kuvia Keski-Aasian häätouhusta. Laitan niitä muutamassa eri postauksessa, koska kuvia on paljon!
Jokainen viettää häitään tietenkin aina vähän omalla tyylillään ja perheen varallisuuden mukaan, mutta tietyt asiat on aina osa hääjuhlan viettoa.  



Miehet kokoontuvat edellisenä iltana kuorimaan ja pilkkomaan porkkanoita.  
Porkkanat menevät osh-ruokaan - perinteiseen keski-aasialaiseen ruokaan, jota tarjotaan aina ihan varmasti häissä (ja muissakin juhlissa).  
Tässä porkkanat on peitetty puuvilla-täytteisillä istumapatjoilla, jotta yöpakkanen ei pääse nipistelemään.  
Kohta saapuu kokki ja alkaa töihin.  


Sipulit on kuorittu ja pataan menossa.


Pihaan on tuotu vuokrapöydät ja tuolit - niitä ei ole vielä katettu.  Häihin kutsutaan kaikki sukulaiset, ystävät, tuttavat, työkaverit ja naapurit.  Tämä ensimmäinen tapahtuma on vain miehille ja he yleensä istuvat ulkona.  Naiset tulevat eri aikaan tai - niinkuin näissä häissä - eri päivänä. Onneksi ei satanut vettä, vaikka kylmä oli muuten!


Ruoanlaittopiste järjestettiin pihan takaosaan.  Eteen ripustettiin (suihku)verhot. Kuvassa näkyy joitain osia ruoanlaitosta: kaasupullo, öljypullo pöydällä, iso metallinen samovaari teeveden keittoa varten ja polttopuuta, jolla lämmitetään itse osh-pata.


Poikamme seuraa kokin työskentelyä.  Viiden litran öljypulloihin tehdään reiät...

 
...ja ei kun kuumentamaan.  Osh on todella öljyinen ruoka.  Maistuva, mutta öljyinen.  Huomaa 'pikku' pata.

 Porkkanat ja lihaa.



Keski-Asiassa asumisen jälkeen en enää pelkää raakaa lihaa, joka on pilkottu kirveellä epämääräisiksi palasiksi.  Huomaatko kuinka kauniin pieniksi suikaleiksi porkkanat on pilkottu?  Viiden-kuuden hengen miesporukka pilkkoi niitä kolmisen tuntia.


Padassa on lihat, sipulit, porkkanat ja kik-herneet.  Päälle lisätään vielä riisi.  Mausteina on kumina ja suola.


Pöydät on katettu ja ensimmäiset vieraat ovat saapuneet.

 
Ruoanlaittopiste eri näkökulmasta.


Valmista ruokaa käännellään, jotta saadaan pohjalla kypsyneet lihapalat ylös pilkkomista varten.


Ja ruokajuomana on - teetä!


 Lämpimästi pukeutuneita vieraita on jo piha täynnä.


Heille tarjoillaan kahden hengen lautaset pöytään. Pöydässä on myös salaattia, leipää, karkkia, pähkinöitä ja hedelmiä.


Lisää vieraita tulossa pihalle.  Miesten ateriointi kesti parisen tuntia.


Osa vieraista laitettiin isoon huoneeseen istumaan.  Lattioille, tottakai, Keski-Aasian tyyliin.  Tämä huone on yksi niistä, jotka remontoitiin häitä varten.  Huonekaluja ei tarvita, kunhan lattialla on paksut matot ja istumapatjat eli korpatsat.  Kengät jätetään huoneen ulkopuolelle.  Poislähetiessä yleensä omat kengät löytyy.  Kannattaisi ostaa kengät, jotka ovat ainutlaatuiset väriltään - tai kooltaan.  Joskus kengät pääsee vaihtumaan isoissa juhlissa.  Jotkut ovat oppineet 'piilottamaan' omat kenkänsä esimerkiksi sisälle oven viereen.


Sulhasen sukua yläkerran huoneessa, jonne on katettu pöytäliina. Sulhasen suvulle tarjottiin vähän enemmän ruokaa...kahdenlaista salaattia ja juomavaihtoehtoja.


Myös ulkokuistimme otettiin ruokailukäyttöön.  Siinä istuivat hengelliset johtajat.


...rääppiäiset! Kun vieraat ovat lähteneet pääsevät pojat pöytään herkuttelemaan.  Häät ja muutkin juhlat ovat herkkupäivä lapsille, jotka vaeltelevat pöydästä keittiöön ja taas vierashuoneisiin ja aina löytyy jotain hyvää suuhunpantavaa.

Sitten alkoi pöytien siivous ja keittiössä salaattien valmistus seuraavan päivän hääjuhlaa varten, jonne ilmestyisi se morsian ja sulhanenkin.

Seuraavaan postaukseen!

4 comments:

  1. Näin sitä oppii jotakin uutta, blogia lukiessa! Kyllä tekisi mieli maistaa, näyttää maukkaalta, rakastan porkkanaa! Laitan reseptiä tulemaan, hyvää uutta vuotta myös sinulle! Nyt tulen jäseneksi!

    ReplyDelete
  2. Heissan! Satuin ensimmàistà kertaa blogiisi ja heti liityin lukijaksi. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselle teidàn elàmànne siellà Aasiassa. Tosi kiva oli lukea myòs nàistà hàistà ja jààn uteliaana odottamaan lisàpostauksia hàistà ja muustakin :D

    ReplyDelete
  3. Tervetuloa Ciacy ja kiitos kommentista! Mukava 'nähdä' muitakin ulkosuomalaisia täällä!

    ReplyDelete
  4. Vau Hennis! Ruoka kuullosti hyvältä ja on se vaan niin erillaista!

    ReplyDelete

Kommentin jättäminen on tervetullutta! Kuka olet, mistä löysit tänne, mitä mietit?